Terje Halleland (FrP): Hva er årsaken til at regjeringen ikke har forsterket virkemiddelbruken for å øke opptaket av CO2 i skog så langt i denne regjeringsperioden, for eksempel gjennom en tilskuddsordning for planting av skog på nye areal, og hva planlegger Klima- og miljøministeren å gjøre for å stimulere til økte opptak av CO2 i skog?
Begrunnelse
Parisavtalens balansemål innebærer at gjenværende globale CO2- utslipp må balanseres ved opptak av CO2, og da spesielt på skog- og landarealene. Når vi vet at ikke alle fossile utslipp kan elimineres, er det ifølge klimapanelet nødvendig at opptaket av CO2 på skog- og landarealer økes for at balansemålet skal kunne nås.
Norge har gode muligheter øke opptaket av CO2 i skog gjennom målrettede skogbrukstiltak. Miljødirektoratets rapport «Klimatiltak i Norge 2025» identifiserer en rekke slike tiltak, der både opptakspotensiale, kostnader og andre virkninger av tiltakene er grundig beskrevet. Tiltak for å øke CO2-opptaket i skog har en langt lavere enhetskostnad en de fleste tiltak for å oppnå utslippsreduksjoner. I den forrige klimameldingen (Meld. St. 13 (2020-2221) ble en del av disse tiltakene pekt ut som særlig aktuelle. Disse tiltakene hadde et samlet opptakspotensiale på ca. 6,5-8 millioner tonn CO2 årlig mot 2100, men er i liten grad gjennomført.
I Norge er det gjennomført en prøveordning for tilskudd til planting av skog på nye areal, som er evaluert og viste gode resultater og et stort potensial. Miljødirektoratet og Landbruksdirektoratet har hatt i oppdrag å lage et opplegg for en slik tilskuddsordning som ble levert i 2022. En veileder for ordningen ble levert i januar 2024. Allikevel har ikke Klima- og miljøministeren foreslått å etablere en slik ordning. Danske myndigheter har til sammenligning nylig vedtatt å plante én milliard trær på ca. 2,5 millioner da. over en periode på 20 år, gjennom å yte tilskudd til jord- og skogbrukere.