Skriftlig spørsmål fra Terje Halleland (FrP) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:1306 (2024-2025)
Innlevert: 19.02.2025
Sendt: 20.02.2025
Besvart: 27.02.2025 av forsvarsminister Tore Onshuus Sandvik

Terje Halleland (FrP)

Spørsmål

Terje Halleland (FrP): Hvorfor foretar forsvaret nå innsparinger og påkrevde effektiviseringstiltak som går utover beredskap, trening og øvelser i en tid hvor det er en historisk satsing på forsvaret og hvor vi er helt avhengig av å lykkes med å skape gode arbeidsplasser og rekruttere nye mannskap?

Begrunnelse

Det er en historisk satsing på forsvaret. Det skal investeres i alle domener land, sjø, luft, cyber og space. I tillegg til investeringer i nybygg og vedlikehold skal det rekrutteres og utdannes mer folk.
Forsvaret arbeider med å finne bedre, mer effektive og moderne måter å jobbe på. De skal også effektivisere bruken av tildelte midler. Dette krever at forsvaret må tenke nytt, finne gode løsninger og ta nødvendige valg som gir ønsket effekt.
Det kan likevel ikke bety at ønsker om en mer effektiv drift og organisatoriske endringer skal føre til redusert aktivitet, svakere beredskap, mindre øvelser og trening i disse dager hvor usikkerheten er større en noen gang.

Tore Onshuus Sandvik (A)

Svar

Tore Onshuus Sandvik: Forsvarets langtidsplan innebærer en historisk satsing på 1 624 milliarder kroner i perioden frem til 2036. (Prop. 87 S 2023-2024) Forsvarsløftet gir et betydelig handlingsrom for å bygge opp forsvarsevnen. Med et så stort løft følger det samtidig med en forpliktelse om kostnadseffektiv drift og investeringer for å få mest mulig ut av midlene. Arbeidet med gevinstrealisering skal ikke bare bidra til gevinster, men det skal også være et bidrag til modernisering og organisasjonsutvikling som ruster forsvarssektoren til å drive mest mulig effektivt.
Det er vesentlig å understreke forskjellen mellom gevinstrealisering og budsjettprioritering. Realisering av gevinster innebærer for eksempel å kunne frigjøre ressurser ved å løse den samme oppgaven bedre og mer effektiv, eller å utføre en oppgave med økt ytelse eller kvalitet med de samme ressursene. Digitalisering, automatisering og innovasjon er nærliggende virkemidler i disse prosessene. Formålet med kravet om gevinstrealisering i den nye langtidsplanen er således ikke å redusere den totale bevilgningen til forsvarssektoren, men å frigjøre midler fra driften og investeringene, som igjen kan føres tilbake i investeringsprogrammet for å styrke forsvarsløftet ytterligere.
Parallelt med den nye langtidsplanen for Forsvaret er det gjennomført en styrings- og tillitsreform i sektoren. Reformen skal blant annet tydeliggjøre roller og ansvar for å oppnå raskest og best mulig resultater. Dette innebærer at det er innenfor forsvarssjefens ansvar å prioritere ressursene slik at de gir størst operativ effekt, herunder prioritere mellom aktiviteter, drift av materiell, anlegg og eiendom, samt personellbruk. Som statsråd har jeg tillit til forsvarssjefens vurderinger.
Løpende prioriteringer ville også kunne innebære at driftsbudsjettet til de enkelte enhetene, herunder våpengrenene, varierer fra ett år til ett annet. Realisering av gevinster har likeledes som formål å øke forsvarssjefens handlingsrom til å prioritere ressursene der de har størst operativ effekt.