Skriftlig spørsmål fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1303 (2024-2025)
Innlevert: 19.02.2025
Sendt: 19.02.2025
Rette vedkommende: Kommunal- og distriktsministeren
Besvart: 27.02.2025 av kommunal- og distriktsminister Kjersti Stenseng

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Spørsmål

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Hvordan vurderer statsråden regelverket rundt bostøtte og sosialhjelp, når inntekt fra voksne barn som bor hjemme fører til at foreldrene mister økonomiske støtteordninger, selv om familien fortsatt har en samlet lav inntekt, og vil regjeringen vurdere endringer for å sikre at unge voksne i lavinntektsfamilier kan jobbe uten at det rammer familiens økonomi uforholdsmessig hardt?

Begrunnelse

I mange lavinntektsfamilier bor voksne barn hjemme fordi de enten studerer eller ikke har økonomi til å etablere seg på egen hånd. Mange ønsker å bidra økonomisk for å lette byrden for foreldrene, men dagens regelverk gjør at selv beskjedne inntekter fra unge voksne kan føre til at familien mister bostøtte eller sosialhjelp. Dette kan skape en situasjon der unge enten må unngå å jobbe eller flytte ut tidligere enn de ellers ville gjort, til tross for at de fortsatt har behov for støtte og trygghet hjemme.
I en konkret sak jeg har fått henvendelse om bor to voksne sønner hjemme hos sine uføretrygdede foreldre og ønsker å jobbe for å forsørge seg selv. Når eldste sønn fikk lønn denne måneden, mistet familien bostøtten, noe som i praksis straffer initiativ til arbeid.
I denne saken har NAV hatt samtaler med de voksne barna om at det er vanlig i Norge å flytte ut hjemmefra når man blir voksen. Det er imidlertid merkelig at unge mennesker skal oppfordres av staten til å flytte hjemmefra, ikke fordi det nødvendigvis er det beste for dem eller deres familie, men fordi det løser et økonomisk problem som staten selv har skapt gjennom regelverket. Når inntekten deres fører til at foreldrene mister støtte, settes familier i en vanskelig situasjon der de enten må skilles ad for å beholde økonomisk trygghet eller fortsette å bo sammen under stadig dårligere økonomiske vilkår. Dette kan oppleves urimelig og skape en fattigdomsfelle der lavinntektsfamilier straffes for at familiemedlemmer forsøker å forsørge seg selv.

Kjersti Stenseng (A)

Svar

Kjersti Stenseng: I bostøtten holdes barns inntekt utenfor beregningsgrunnlaget. Inntekten fra en sommer- eller helgejobb skal ikke stå i veien for at foreldrene kan få bostøtte, dersom deres situasjon ellers gir grunnlag for det. Dette har lenge vært reglene for barn under 18 år. Fra i fjor høst gjelder det også for 18- og 19-åringer, så lenge de ikke selv er den som søker bostøtte på vegne av husstanden. Dette fanger opp de fleste i videregående utdanning som bor hos foreldrene.
Etter videregående utdanning er ikke forsørgelse uten videre en foreldreplikt etter barneloven. Da er det større grunn til å se på de unge som selvstendige og ansvarlige for sine egne forhold, uansett hvem de bor sammen med. Bostøtteregelverket gjenspeiler dette ved at også de unges inntekter teller med i husstandsinntekten fra 20 år. Da er formodningen at de har et ansvar, og at de, om de har en inntekt, bidrar til å dekke husstandens boutgifter.
Stønad til livsopphold etter sosialtjenesteloven § 18 (økonomisk sosialhjelp) skal sikre et forsvarlig livsopphold for personer som ikke kan dekke sine levekostnader gjennom arbeid, egne midler eller ved å gjøre gjeldende økonomiske rettigheter. Stønaden er sterkt behovsprøvd, og den er skjønnsmessig og ment å være en midlertidig ytelse. Hva som er nødvendig for å opprettholde et forsvarlig livsopphold, vil variere med familiesituasjon og husstandens størrelse. Det skal i beregningen av økonomisk stønad tas hensyn til de nødvendige behovene til alle som omfattes av stønaden.
Voksne barn har ikke plikt til å forsørge sine foreldre, selv om de lever i samme husholdning. Foreldrenes utmålte sosialhjelp skal dermed i utgangspunktet ikke påvirkes av inntekten til voksne barn. Stønadsbehovet kan likevel påvirkes av at flere voksne bor sammen, fordi husholdningens utgifter deles på flere. I vurderingen av stønadsbehovet skal det tas hensyn til tjenestemottakers reelle utgifter til eget livsopphold, som vedkommendes faktiske del av boutgiftene og eventuelt andre utgifter husholdningen deler, som til innbo, husholdningsartikler og medier og kommunikasjon.