Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til energiministeren

Dokument nr. 15:1269 (2024-2025)
Innlevert: 16.02.2025
Sendt: 17.02.2025
Besvart: 24.02.2025 av energiminister Terje Aasland

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Kan statsråden bes informere om hvor mange årsverk/ansatte Statnett og andre statlige enheter benytter på arbeid med prosjekter som går på mellomlandsforbindelser (Nordsjønett, Havvind med hybridkabler, Skagerak kablene til Danmark, etc.), hvor mange som brukes på prosjekter som går på innenlandske nettprosjekter, og hvilke prosjekter dette gjelder (både de innenlandske prosjektene, og prosjekter mot andre land)?

Begrunnelse

Statnett arbeider videre med prosjektet med å erstatte kablene til Danmark som snart når end of life. Det er av interesse å vite hvilke andre prosjekter Statnett og andre relevante statlige aktører arbeider med, av både prosjekter mot utlandet, og innenlandske prosjekter.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Statnett eier det norske transmisjonsnettet og er ansvarlig for en samfunnsøkonomisk rasjonell drift, utnyttelse og utvikling av dette. En oversikt over interne timer ført på prosjekter i Statnetts anleggsportefølje i 2024, viser at det ble brukt 349 årsverk på prosjekter innenlands og 6 årsverk på arbeid med mellomlandsforbindelser. Statnett opplyser at de prosjektene som har pådratt flest timer i perioden har vært Aurland–Sogndal (oppgradering til 420 kV), Åfjord-Snilldal og Surna-Viklandet, ny Hamang transformatorstasjon, spenningsoppgradering av Sogndal-Modalen-Kollsnes, ny 420 kV Skaidi-Hammerfest, ny 420 kV Blåfalli-Gismarvik og fornyelse av Frogner transformatorstasjon. Når det gjelder mellomlandsforbindelser er de aktuelle prosjektene reinvestering av SK1 og SK2 og Back-to-Back Norge-Finland, samt to mindre fornyelses- og vedlikeholdsprosjekter på hhv. NorNed og NordLink.
I tillegg estimerer Statnett at foretaket har hatt 28 årsverk dedikert til arbeid med havvind. Statnett har blant annet bidratt inn i Energidepartements Samarbeidsforum for havvind, og bidratt til FoU for nettløsninger for både flytende og bunnfast havvind. Det er bunnfast havvind som eventuelt er aktuell for hybridprosjekter. Flytende havvind er tenkt knyttet til Norge gjennom radialer. På oppdrag fra Energidepartementet har Statnett også utarbeidet Nettutredning Sørvest F (bunnfast havvind). På grunnlag av denne rapporten besluttet regjeringen at det ikke er tiden for å gå videre med planlegging av hybridkabler nå.
Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å behandle de sakene som kommer inn. NVE opplyser at de per 17. februar 2025 har 111 søknader om nettanlegg under behandling. Av disse, er det for tiden kun ett prosjekt som omhandler mellomlandsforbindelser; Statnetts prosjekt om eventuell reinvestering av de to eldste forbindelsene til Danmark, SK 1 og 2. Informasjon om alle pågående konsesjonssaker om nettanlegg er publisert på NVEs nettsider.
Energidepartementet behandler også innkommende saker, og arbeidsmengden vil avhenge av saksomfanget. Departementet behandler konkrete nettprosjekter om innenlands nett i form av innstillinger og klagesaker som oversendes fra NVE. Arbeidsmengden på disse områdene varierer avhengig av hvilke saker som til enhver tid foreligger, sakstype og sakens kompleksitet. Departementet følger også opp arbeidet med mellomlandsforbindelser og nett tilknyttet havvindinstallasjoner. Det foreligger per i dag ingen søknader om mellomlandsforbindelser av noe slag til behandling i departementet.
Reguleringsmyndigheten for energi (RME) har som rolle å sikre at alle aktører i kraftmarkedet overholder gjeldende regelverk, for å sikre like konkurransevilkår og et effektivt strømnett. RME regulerer også nettselskapenes inntekter og fører tilsyn med deres vilkår for tilknytning og bruk av nettet. RME har ingen fast rolle knyttet til enkelte nettprosjekter, verken når det gjelder mellomlandsforbindelser eller innenlandske nettprosjekter. Når departementet har søknader om utenlandskonsesjon til behandling, har RME ved enkelte anledninger fått i oppdrag å gjennomføre delutredninger for å belyse saken. RME har ingen slike oppdrag nå, og bruker derfor ingen ressurser på prosjekter som gjelder nye utenlandsforbindelser.