Skriftlig spørsmål fra Erlend Wiborg (FrP) til justis- og beredskapsministeren

Dokument nr. 15:1264 (2024-2025)
Innlevert: 14.02.2025
Sendt: 17.02.2025
Rette vedkommende: Arbeids- og inkluderingsministeren
Besvart: 21.02.2025 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Erlend Wiborg (FrP)

Spørsmål

Erlend Wiborg (FrP): Vil statsråden gjøre endringer i lovverket slik at personer ikke skal belønnes med å kunne beholde det norske statsborgerskapet, når man med overlegg har gitt uriktige opplysninger til myndighetene?

Begrunnelse

Nylig kunne NTB melde om at Høyesterett hadde kommet med en rettskraftig dom hvor tre jordanere fikk beholde det norske statsborgerskapet. I den ene saken ble en mann fratatt statsborgerskapet fordi han hadde gitt uriktige opplysninger om identiteten sin da han kom i Norge i 1990. Han hevdet at han var statsløs palestiner, men var i virkeligheten jordansk statsborger. Høyesterett kom til at han i løpet av tiden siden han kom, har sterk tilknytning til og blitt godt integrert i samfunnet, og at det derfor ville være uforholdsmessig å tilbakekalle de norske statsborgerskapet. De mente likevel at det var alvorlig å gi feil opplysninger.
I den andre saken ble det igangsatt en prosess med å tilbakekalle det norske statsborgerskapet for et ektepar som kom til Norge i 1990 og som fikk norsk statsborgerskap i 1997. De hevdet at de var statsløse palestinere, men det ble oppdaget at de ga uriktige opplysninger og var jordanere. Høyesterett mente at saken er i grenseland og peker på at ekteparet aktivt har motarbeidet å avklare sine egne identiteter. De mente videre tilbakekallingen er uforholdsmessig fordi det gikk nesten elleve år fra forhåndsvarselet om tilbakekall i 2012 til de endelige vedtakene i 2023.
Premisset for asylinstituttet er i seg selv ment å gi midlertidig beskyttelse fra krise, krig og forfølgelse. Dommen fra Høyesterett er dermed på å utfordre dette premisset. Det å få norsk statsborgerskap er noe som må "henge høyt" og baseres på gjensidig lojalitet og tillit. Når noen svindler seg til dette må en naturlig konsekvens være at en ikke får beholde det.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Å få norsk statsborgerskap skal henge høyt, og det er en formalisering av samfunnskontrakten mellom staten og borgeren. Et premiss for å få norsk statsborgerskap er at alle vilkår i loven er oppfylt. Det er viktig for tilliten til systemet, og at det er de som har rett til det som får innvilget statsborgerskap.
Det følger av dagens lovverk at personer som mot bedre vitende har gitt uriktige opplysninger, kan få tilbakekalt sitt vedtak om norsk statsborgerskap. Tilbakekall av statsborgerskap er et inngripende vedtak og det er derfor innført et krav om at vedtak om å tilbakekalle må være forholdsmessig overfor personen det gjelder eller personens nærmeste familie. Forholdets alvor skal vurderes opp mot personens tilknytning til riket, herunder graden av integrering og botid. I tilfeller der personen bevisst og aktivt har benyttet mer enn én identitet, skal det i utgangspunktet svært mye til før vedtak om tilbakekall anses som uforholdsmessig. Det samme gjelder der personen har begått alvorlig kriminalitet.
Vedtak om tilbakekall av statsborgerskap kan bringes inn for domstolen, og når etablert rettspraksis foreligger, vil dette også være et moment i forholdsmessighetsvurderingen.
I desember 2023 lyste jeg ut et FoU-oppdrag for å utrede effektene endringene i statsborgerloven §§ 26 og 27 har hatt på praksis for tilbakekall. Oslo Economics har blitt tildelt oppdraget. Rettspraksis på området vil være en del av utredningen, herunder de nevnte avgjørelsene fra Høyesterett. Jeg forventer å motta rapporten i løpet av våren 2025 og vil vurdere funn og anbefalinger som fremgår av denne.