Skriftlig spørsmål fra Hege Bae Nyholt (R) til barne- og familieministeren

Dokument nr. 15:1258 (2024-2025)
Innlevert: 14.02.2025
Sendt: 17.02.2025
Besvart: 24.02.2025 av barne- og familieminister Lene Vågslid

Hege Bae Nyholt (R)

Spørsmål

Hege Bae Nyholt (R): Vil regjeringen fjerne hjemmelen til å kreve kremasjonsavgift, og hvilke tiltak vil statsråden gjøre for å sikre at det fremdeles skal være det offentlige, og ikke private, som tilbyr kremasjoner i Norge?

Begrunnelse

Stadig flere velger å benytte seg av kremasjon i Norge. I 2023 passerte andelen kremasjoner 50 prosent, og alt tyder på at denne prosenten vil øke. Dette reiser flere nye problemstillinger.
En av disse er knyttet til kremasjonsavgiften. I dag er fri kistegrav en lovfestet rettighet, mens det for en kremasjon kan koste mellom 4 500 og 10 000 kroner. En slik avgift rammer særlig de som grunnet livssyn eller andre preferanser har kremasjon som foretrukket gravferdsform. Gravplassloven er også tydelig på at gravferd skal skje med respekt for avdødes religion eller livssyn. En kan dermed argumentere med at dagens kremasjonsavgift er et brudd med dette.
I tillegg har det som følge av økt etterspørsel og kapasitetsutfordringer dukket opp private aktører som interesserer seg for å drifte krematorium i Norge. Et eksempel er Sjond AS, som har støtte fra den tyske stiftelsen IFZW som drifter private krematorier i Tyskland. Utover den generelle bekymringen for kommersialisering av velferdstjenester, er det også en frykt for at inntjeningshensyn vil være førende framfor nødvendig kapasitet hvis det åpnes for private krematorium i Norge.

Lene Vågslid (A)

Svar

Lene Vågslid: Kremasjonsavgiften er en avgift kommunene kan kreve inn. Det er opp til lokale myndigheter hva innbyggerne må betale for kremasjon. Mange steder er det gratis. Stortinget tok stilling til spørsmålet om å fjerne kremasjonsavgiften i 2020 da ny trossamfunnslov ble behandlet (Innst. 208 L (2019–2020)). Avgiften ble ikke fjernet.
Hjemmelen for kremasjonsavgiften ligger i lov, og den må eventuelt fjernes av Stortinget. Om hjemmelen fjernes, og kommunene dermed ikke kan ha inntekter fra avgiften, må kommunesektoren kompenseres. Regjeringen har ikke lagt frem forslag om dette.
Barne- og familiedepartementet mottok i september 2024 en rapport fra Hovedorganisasjonen KA (Kirkens Arbeidsgiverorganisasjon) som gav et visst kunnskapsgrunnlag om behovet for å lovregulere hvem som har ansvar for å tilby kremasjonstjenester og kjølerom. Jeg er enig med representanten Nyholt i at spørsmål rundt kremasjon reiser flere problemstillinger.
I dag er alle krematorier eid av det offentlige, dvs. kommuner, kirkelige fellesråd og interkommunale selskap. Norsk rett avskjærer ikke private krematorier. I Danmark, Finland og Sverige kan private ikke etablere krematorier. Spørsmålet ble ikke vurdert i NOU 2014: 2 Lik og likskap.
Befolkningsframskrivingene til SSB viser en stor økning i dødstallene de neste tiårene. Dette skaper behov for flere krematorier. Krematorier er ikke regulert som en offentlig oppgave, dvs. at ingen del av offentlig forvaltning har lovfestet ansvar for å sørge for et tilbud om kremasjon eller kjølerom.
Fraværet av et lovforankret ansvar er en av hovedutfordringene til gravplassektoren. Å få på plass slike lovbestemmelser reiser en rekke spørsmål, blant annet om finansiering og om samspillet med annet regelverk, særlig regler om tilskudd til båretransport.
Dette er spørsmål jeg vil se nærmere på i tiden som kommer.