Du bruker en gammel nettleser. For å kunne bruke all funksjonalitet i nettsidene må du bytte til en nyere og oppdatert nettleser. Se oversikt over støttede nettlesere.
Dokument nr. 15:1239 (2024-2025) Innlevert: 14.02.2025 Sendt: 14.02.2025 Besvart: 20.02.2025 av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun
Marit Knutsdatter Strand (Sp): Seks skoler legges ned av Innlandet fylkeskommune. Anslått pris for nybygg ved bevarte skoler og nye internatbygg er 340 mill. kroner nå. I tillegg kommer prisen hver elev må betale når skolehverdagen blir kasta om på, som både gjelder elevene som mister sin nærskole og elevene som får store endringer ved de bevarte skolene.Hva mener statsråden om kostnadsanslaget for å gjennomføre endringen i skolestruktur i Innlandet og er statsråden bekymret for at konsekvensen av dette blir mindre penger til lærere, læring og undervisning?
Viser til NRKs sak 13.02.2025 "La ned seks skoler – må bygge for 340 millioner kroner".
Kari Nessa Nordtun: Økonomisk og juridisk rammestyring er hovedprinsippet for styringen av kommune- og fylkessektoren. Hoveddelen av inntektene til fylkene er midler de kan disponere fritt innenfor rammene av gjeldende lover og regler. Innenfor fylkeskommunens rammer vil det være opp til den folkevalgte ledelsen i fylkestinget og fylkeskommunen selv å prioritere mellom ulike sektorer og formål. Det er fylkeskommunen som har ansvar for dimensjoneringen av det videregående opplæringstilbudet. Utredninger og kostnadsberegninger som fylkeskommunen gjør i sine prioriteringsprosesser i bl.a. videregående opplæring er fylkeskommunen selv ansvarlig for. Dimensjoneringen av videregående opplæring er en sammensatt vurdering. Jeg har tiltro til at fylkespolitikerne i Innlandet og andre fylkeskommuner gjør hensiktsmessige vurderinger i dette arbeidet i sitt fylke innenfor de rammene og det ansvaret de har. Samtidig er regjeringen kjent med at den økonomiske situasjonen er krevende i mange kommuner og fylkeskommuner, med økte kostnader til flere tjenesteområder. Regjeringen foreslo derfor i høst en vesentlig økning i bevilgningene til kommunene. På bakgrunn av dette har vi i statsbudsjettet for 2025 samlet sett økt inntektsveksten til kommuner og fylkeskommuner med i alt 13 milliarder kroner. Disse pengene kommer i tillegg til at vi i 2024 økte bevilgningene til kommuner og fylkeskommuner med 5 milliarder kroner.