Skriftlig spørsmål fra Sveinung Stensland (H) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1226 (2024-2025)
Innlevert: 14.02.2025
Sendt: 14.02.2025
Besvart: 19.02.2025 av næringsminister Cecilie Myrseth

Sveinung Stensland (H)

Spørsmål

Sveinung Stensland (H): Hvilket initiativ vil næringsministeren ta for å sikre en turistskatt først og fremst innrettes mot de som i dag bidrar mest til press og minst med inntekter gjennom lokale og nasjonale skatter og avgifter?

Begrunnelse

Regjeringen og næringsministeren har fremmet et forslag om at den ønsker å gi kommunene muligheten til å ilegge overnattingsvirksomheter en overnattingsavgift. Samtidig har regjeringen signalisert at den kommer tilbake med et forslag til besøksbidrag/turistskatt på cruisegjester. Forslaget om overnattingsavgift har fått massiv motstand fra næringen og flere kommuner. En av hovedinnvendingene er at cruise er unntatt avgiften. Den landbaserte reiselivsnæringen, som bidrar med betydelig skatteinntekter og arbeidsplasser i hele landet og som samtidig har de mest lønnsomme gjestene for Norge, forstår ikke hvorfor regjeringen ikke først startet med å innføre en ilandstigningsavgift, dagsbesøksavgift eller ren turistskatt på cruise, slik som Venezia, Barcelona eller Island har gjort.

Cecilie Myrseth (A)

Svar

Cecilie Myrseth: Regjeringens innsats for reiseliv innebærer en helhetlig satsing der vi også tar vare på lokalsamfunnene, menneskene og naturen i de områdene av landet som får besøk. Skal reiselivsnæringen fortsette å vokse, må dette skje innenfor bærekraftige rammer. På sikt kan dette også bidra til at reisemålet blir mer attraktivt for turistene.
Muligheten til å kreve inn et besøksbidrag er etterspurt av flere norske kommuner. Bakgrunnen for forslaget er at flere turister betyr et økt press på fellesgoder, som for eksempel tilgang til stier, offentlige toaletter og søppelhåndtering. I høringsnotatet om forslag til lov om besøksbidrag foreslår regjeringen å gi kommunene et nytt verktøy til å håndtere disse utfordringene.
Løsningen vi foreslår skal være tilgjengelig for alle landets kommuner og er frivillig å innføre. Et lokalt besøksbidrag på overnatting vil sikre at turister bidrar til å finansiere fellesgodene de benytter seg av, og vil bidra til større tillit mellom turister og lokalbefolkningen i Norge.
Som stortingsrepresentanten er kjent med, er forslaget om kommunal overnattingsavgift første fase av regjeringens besøksbidragsprosjekt. I fase to vil vi utrede besøksbidrag fra cruisevirksomhet, med mål om å innføre dette. Jeg viser for øvrig til mitt svar av 4. desember 2024 til stortingsrepresentanten med svar på spørsmål på spørsmål nr. 530.
Når det gjelder dagsbesøksavgift, har regjeringen valgt å ikke gå videre med dette. En slik løsning vil etter mitt syn langt på vei innebære å privatisere deler av det offentlige rom, med de uheldige fordelingsvirkningene det kan medføre. Slik jeg ser det, ville en slik løsning utfordret allemannsretten, noe som blir spesielt tydelig om ordningen skal gjelde for hele eller større deler av landet.
Et besøksbidrag på overnatting løser ikke alt. Men dersom Norge skal bevare sin attraksjonskraft som reiselivsdestinasjon for norsk og utenlandske turister i årene som kommer, må vi ta tak i utfordringene som vekst i antall besøkende medfører. Kun på denne måten kan reiselivsnæringen fortsette å vokse og utvikle seg som en bærekraftig næring.