Skriftlig spørsmål fra Irene Ojala (PF) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1217 (2024-2025)
Innlevert: 13.02.2025
Sendt: 14.02.2025
Besvart: 18.02.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Irene Ojala (PF)

Spørsmål

Irene Ojala (PF): Hva skal til for at statsråden tar ansvar og sørger for at det etableres en fødeavdeling i Alta, eller mener statsråden det er greit at innbyggerne i Vest-Finnmark nå velger å reise til Finland for å føde når sykehuset i Hammerfest oppleves utilgjengelig?

Begrunnelse

Statsråden viser i sitt svar av 31.01.2025 til at statsråden kan ta initiativ overfor helseforetakene om pasienttilbud, uavhengig av styrene i helseforetakene. «I noen saker og situasjoner kan det være slik at andre hensyn og/eller avveininger gjør seg gjeldende når saker blir vurdert av helse- og omsorgsministeren.» Han viser da til saken om dagkirurgi i Kristiansund. «Dette var et forhold som man lokalt var veldig opptatt av...»

Mangelen på fødeavdeling i Alta har over lang tid skapt stor uro i Vest-Finnmark. Det har vært demonstrasjoner, fakkeltog, det er sendt 35.000 postkort til stortingspolitikere – for å nevne noe. Velgerne i Finnmark har t.o.m. valgt en egen stortingsrepresentant for å målbære saken. Vegen mellom Alta og Hammerfest er stengt og/eller kolonnekjørt urovekkende ofte, og bidrar til at sykehustilbudet i Hammerfest oppleves tidvis utilgjengelig og som et utrygt alternativ for mange innbyggere i Vest-Finnmark. Alta er i nasjonal særstilling, med mange innbyggere og fødsler, men med lang -og ofte stengt- veg til sykehus.

Tidligere Ap-ordfører og statssekretær, Johan Vasara, sier til NRK 11.02.2025 at han og samboeren velger å ta den 39 mil lange turen fra Kautokeino til Rovaniemi (Finland) for å føde, fordi det er for utrygt å reise forbi Alta og over Sennalandet til Hammerfest. Stortingsrepresentant og leder av Finnmark Ap, Sigurd Rafaelsen, sier til NRK 13.01.25 at han ikke ser problemet med at finnmarkinger velger å reise til Finland for helsehjelp. «For oss er det også et mål at vi skal knytte oss tettere til Den europeiske helseunionen».

Statsråden svarer Pasientfokus 27.01.2025 at «Trygghet … forutsetter et godt samarbeid med prehospitale tjenester og en velfungerende følgetjeneste. Alta har begge deler.» Slik opplever ikke fødekvinnene i Alta og Kautokeino det. Særlig når heller ikke ambulansefly er tilgjengelig. Statsråden svarer videre at «Gravide har innenfor EU/EØS mulighet for å planlegge fødsel i et annet land…». Mener statsråden og Ap at utrygge fødekvinner gjerne heller må reise til Finland for å føde?

Når så mange fødekvinner opplever utrygghet, så er ikke svaret «vi har gode prehospitale tjenester». Hva tenker statsråden å gjøre med det?

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Regjeringen er opptatt av å føre en politikk som bidrar til et godt og trygt fødetilbud i hele landet. Det er Helsedirektoratets retningslinje om fødselsomsorgen som angir kvalitetskrav til fødselsomsorgen, og som ligger til grunn for nivåinndelingen av fødeinstitusjoner med henholdsvis fødestue, fødeavdeling og kvinneklinikk. Det vil være utfordrende å etablere en fødeavdeling i Alta som er i tråd med kvalitetskravene i Helsedirektoratets retningslinje, blant annet kravene om bemanning, kompetanse og behov for vaktordninger innen anestesi og for fødselsleger. Tilgang til kvalifisert personell er en utfordring flere steder, og det gjelder blant annet spesialister i fødselshjelp og kvinnesykdommer i tillegg til jordmødre. Få fødsler fordelt på flere fødeavdelinger gir behov for flere fagfolk, og innebærer utfordringer med å gi jordmødre og annet personell tilstrekkelig mengdetrening. Det er ellers Helse Nord RHF som har ansvaret for at befolkningen i Finnmark får godt og trygt fødetilbud.
Representanten Ojala spør videre om det er greit at innbyggerne i Vest-Finnmark nå velger å reise til Finland for å føde når sykehuset i Hammerfest oppleves utilgjengelig. Jeg viser til mitt tidligere svar om dette, der jeg uttrykte forståelse for at lang reisevei og dårlig vær er utfordrende og redegjorde for mulighetene gravide har – blant annet med overnatting nær fødeinstitusjon i ukene før termin. Som nevnt har gravide innenfor EU/EØS muligheten for å planlegge fødsel i et annet land og få refundert utgiftene etter reglene i folketrygdloven § 5-24 a, som gjennomfører pasientrettighetsdirektivet i norsk rett.