Irene Ojala (PF): Hva skal til for at statsråden tar ansvar og sørger for at det etableres en fødeavdeling i Alta, eller mener statsråden det er greit at innbyggerne i Vest-Finnmark nå velger å reise til Finland for å føde når sykehuset i Hammerfest oppleves utilgjengelig?
Begrunnelse
Statsråden viser i sitt svar av 31.01.2025 til at statsråden kan ta initiativ overfor helseforetakene om pasienttilbud, uavhengig av styrene i helseforetakene. «I noen saker og situasjoner kan det være slik at andre hensyn og/eller avveininger gjør seg gjeldende når saker blir vurdert av helse- og omsorgsministeren.» Han viser da til saken om dagkirurgi i Kristiansund. «Dette var et forhold som man lokalt var veldig opptatt av...»
Mangelen på fødeavdeling i Alta har over lang tid skapt stor uro i Vest-Finnmark. Det har vært demonstrasjoner, fakkeltog, det er sendt 35.000 postkort til stortingspolitikere – for å nevne noe. Velgerne i Finnmark har t.o.m. valgt en egen stortingsrepresentant for å målbære saken. Vegen mellom Alta og Hammerfest er stengt og/eller kolonnekjørt urovekkende ofte, og bidrar til at sykehustilbudet i Hammerfest oppleves tidvis utilgjengelig og som et utrygt alternativ for mange innbyggere i Vest-Finnmark. Alta er i nasjonal særstilling, med mange innbyggere og fødsler, men med lang -og ofte stengt- veg til sykehus.
Tidligere Ap-ordfører og statssekretær, Johan Vasara, sier til NRK 11.02.2025 at han og samboeren velger å ta den 39 mil lange turen fra Kautokeino til Rovaniemi (Finland) for å føde, fordi det er for utrygt å reise forbi Alta og over Sennalandet til Hammerfest. Stortingsrepresentant og leder av Finnmark Ap, Sigurd Rafaelsen, sier til NRK 13.01.25 at han ikke ser problemet med at finnmarkinger velger å reise til Finland for helsehjelp. «For oss er det også et mål at vi skal knytte oss tettere til Den europeiske helseunionen».
Statsråden svarer Pasientfokus 27.01.2025 at «Trygghet … forutsetter et godt samarbeid med prehospitale tjenester og en velfungerende følgetjeneste. Alta har begge deler.» Slik opplever ikke fødekvinnene i Alta og Kautokeino det. Særlig når heller ikke ambulansefly er tilgjengelig. Statsråden svarer videre at «Gravide har innenfor EU/EØS mulighet for å planlegge fødsel i et annet land…». Mener statsråden og Ap at utrygge fødekvinner gjerne heller må reise til Finland for å føde?
Når så mange fødekvinner opplever utrygghet, så er ikke svaret «vi har gode prehospitale tjenester». Hva tenker statsråden å gjøre med det?