Irene Ojala (PF): Hvilken plan har den nye forsvarsministeren for å holde på folk i Forsvaret, samt å rekruttere nye, hvis Høyesterett skulle komme til en dom i «pensjonssaken» som de forsvarsansatte er misfornøyd med?
Begrunnelse
I mai i fjor falt det dom i Gulating lagmannsrett i den såkalte pensjonssaken der to Kystvakt-ansatte gikk til sak mot staten for å få vakt og fartøytillegg regnet med i pensjonsgrunnlaget fra Statens Pensjonskasse (SPK).
Lagmannsrettsdommen konkluderer med at fartøy og vakttillegg er å anse som faste pensjonsgivende tillegg.
Det er SPK, og ikke forsvaret som er direkte part i saken på statens side.
I juni i fjor anket SPK saken til Høyesterett, og i oktober ble det klart at saken har gått gjennom nåløyet til Høyesteretts ankeutvalg.
Pensjonssaken skal behandles av Høyesterett 25. og 26. februar.
Ansatte i forsvaret vant altså fram i lagmannsretten i fjor med at fartøy og vakttillegg skal inngå i pensjonsgrunnlaget.
Men fram til dom i Høyesterett senere i år, er det usikkerhet om de ansattes pensjonsrettigheter. Og dommen kan også gå i disfavør av de forsvarsansatte.
Uro og usikkerhet om pensjonsrettighetene, har ifølge forsvarsansatte vært en viktig årsak til at folk slutter, eller vurderer å slutte,
I fjor ble det enighet på Stortinget om langtidsplanen for forsvaret. Den innebærer en betydelig satsing på nytt og mer utstyr. Og ikke minst flere mennesker i forsvaret.
Det er bred enighet på Stortinget, og hos forsvarsledelsen, om at gode pensjonsvilkår er en nøkkel til å beholde folk i forsvaret, samt å rekruttere nye.
For mange oppleves det som merkelig når forvaret på den ene siden må ha flere ansatte, og får «støtte» fra en lagmannsrettsdom i at forsvarsansatte har rett på bedre pensjonsvilkår enn de har i dag. Og på den andre siden har vi SPK som ikke har godtatt dommen, men kjører sitt rettsløp mot de forsvarsansatte.