Lene Westgaard-Halle (H): Hva tenker statsråden om virkemidlene Miljødirektoratet foreslår for jordbrukssektoren frem til 2035 for at befolkningen skal spise mer i tråd med kostholdsrådene og hvordan vil han følge dem opp og/eller på andre måter bidra til at nordmenn spiser i tråd med de nye kostholdsrådene?
Begrunnelse
Nye norske kostråd ble lansert i 2024, og det anbefales et lavere inntak av blant annet rødt kjøtt per person. Av Helsedirektoratets rapport Samfunnsgevinster av å følge Helsedirektoratets kostråd fra 2015 ble det anslått en potensiell samfunnsgevinst av at den norske befolkningen følger de norske kostrådene på totalt 154 mrd. kr per år (anslag basert på data for 2013). Det gjaldt da gevinster i form av redusert risiko for død og sykdom og flere gode leveår. Vi må anta at den potensielle samfunnsgevinsten vil være langt høyere med de nye rådene.
Samfunnsgevinsten av at den norske befolkningen følger rådene vil ikke bare være positiv for liv og helse, men også kunne gi en vesentlig reduksjon av Norges klimautslipp.
Miljødirektoratet la 22. januar i år frem rapporten Klimatiltak i Norge. Rapporten inneholder et oppdatert kunnskapsgrunnlag om hvordan vi i Norge kan redusere våre nasjonale utslipp og foreslår tiltak i alle sektorer i samfunnet. Direktoratet viser til at farten på klimaomstillingen må akseleres. Av tiltakene som Miljødirektoratet foreslår er det blant annet forbud mot salg av rødt og bearbeidet kjøtt med tap, et opplysningskontor for et kosthold i tråd med kostrådene og 50% prisøkning på rødt kjøtt relativt til andre matvarer.