Skriftlig spørsmål fra Grete Wold (SV) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:1188 (2024-2025)
Innlevert: 11.02.2025
Sendt: 12.02.2025
Besvart: 19.02.2025 av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun

Grete Wold (SV)

Spørsmål

Grete Wold (SV): Mener statsråden at det er rimelig at familier med hørselshemmede barn selv må dekke store deler av kostnadene for deres opplæring, hvordan passer dette med prinsippet om enhetsskolen, og at skolen skal være gratis for alle?

Begrunnelse

Elever som får hjelp og støtte fra Statped er, etter omorganiseringen, de mest marginale elevgruppene som man ikke forventer at hver kommune, eller skole har kompetanse til å følge opp.
Hørselshemmede elever får et tilbud om opplæring fra Statped, såkalte elevkurs. Elevene må delta på fysiske samlinger i enten Bergen, Oslo, Trondheim, eller Tromsø. Det innebærer kostnader til reise, opphold og tapt arbeidsfortjeneste for foreldrene, som ikke dekkes i dag. Dette er barn på 1.-10. trinn, som trenger at foreldrene, eller andre ansvarspersoner, følger dem. Kostnadene kan bli store, og noen familier vil ha utfordringer med å delta på dette. Funksjonshemmedes fellesorganisasjon opplyser at flere tar kontakt med deres Rettighets-telefon om dette. Det bryter med prinsippet om likhetsskolen, og også med gratisprinsippet i skolen (opplæringsloven § 2-5).
Mener statsråden at det er rimelig at foreldrene selv må bære den økonomiske byrden for å følge barna sine på nødvendig opplæring? Om statsråden mener dette ikke er rimelig, og ikke i tråd med gratisprinsippet, vil hun da ta initiativ til å løse dette?
Vi vil for øvrig vise til at før omleggingen av Statped fikk også synshemmede barn tilbud om elevkurs for å få opplæring i punktskrift og nødvendige hjelpemidler og utstyr for å kunne lese og skrive. Representanten Marit Knutsdatter Strand har stilt spørsmål der hun blant annet spør om status på dette, og dette kan sees i sammenheng med det. Elever med hørsel eller syns utfordringer bør ha lik rett til skolegang, og med det muligheter for utdanning og deltakelse i arbeidslivet på sikt.

Kari Nessa Nordtun (A)

Svar

Kari Nessa Nordtun: Skolen skal legge til rette for en opplæring som ivaretar både fellesskapet og hver enkelt elev, slik at elevene får best mulig utbytte av opplæringen. Kommunen og fylkeskommunen, og private eiere, skal sørge for at opplæringen er tilpasset, det vil si at elevene får et tilfredsstillende utbytte av opplæringen, uavhengig av forutsetninger. De elevene som har behov for individuell tilrettelegging for å få tilstrekkelig utbytte av opplæringen, skal få dette. Kommuner og fylkeskommuner har et stort ansvar for å oppdage og følge opp barn og unge med sansetap.
Statped gir tjenester til kommunene og fylkeskommunene på små og spesialiserte fagområder hvor vi ikke kan forvente at kommunene har egen kompetanse. Et av fagområdene til Statped er hørsel. Som støtte til kommunene, tilbyr Statped rådgivning, veiledning, kartlegging, kurs for lærere og læringsressurser, innenfor sine fagområder.
Statped kan både gi tjenester knyttet til enkeltelever og laget rundt dem, og systemtjenester til kommunen og PP-tjenesten for å tilpasse praksis. På hørselsfeltet tilbyr Statped også deltidsopplæring i et tegnspråklig miljø for elever på 1.-10 trinn som har utbytte av norsk tegnspråk i opplæringen etter opplæringsloven § 3-4 eller § 11-6, og de utvikler læremidler for tegnspråklige elever. Statped har også, etter ønsker fra brukerorganisasjonene, gjennomført utprøvinger av såkalte elevkurs på fagområdene syn og hørsel.
Jeg vil gjøre oppmerksom på at representanten omtaler elevkursene i sin begrunnelse, men beskriver det som er Statpeds tilbud om deltidsopplæring innen tegnspråk. Deltidsopplæringen foregår i et tegnspråkmiljø til døve og hørselshemmede elever på 1. til 10. trinn, i inntil 12 uker i året og inngår som en del av elevenes opplæring.
Elevkursene for hørsel har imidlertid vært et ekstratilbud fra Statped som ikke er ment å ivareta kommunens plikter etter opplæringsloven, og retter seg mot elever med nedsatt hørsel som ikke bruker tegnspråk, og som derfor heller ikke har et vedtak om tegnspråkopplæring etter opplæringsloven. Omfanget har vært på to til tre dager per trinn. Statped har etter ønsker fra brukerorganisasjonene, gjennomført utprøvinger av elevkurs på fagområdene syn og hørsel. Elevkursene betyr mye for elevene i målgruppa og er sterkt ønsket. Jeg har derfor besluttet at disse elevkursene videreføres.
Skolen der eleven går skal legge til rette for en opplæring som ivaretar både fellesskapet og hver enkelt elev, slik at elevene får best mulig utbytte av opplæringen. Kommunen har det juridiske og økonomiske ansvaret for grunnskoleopplæringen. Ansvaret innebærer blant annet å sørge for at lærerne har riktig og nødvendig kompetanse og å stille til disposisjon de ressursene som er nødvendige for å oppfylle de lovpålagte pliktene. Opplæringen skal være gratis for elever i grunnskolen. Dersom kommunen velger å benytte seg av Statpeds deltidsopplæring i og på tegnspråk for å ivareta sine plikter etter opplæringsloven, skal dette derfor ikke medføre kostnader for elevene. Dette forventer jeg at kommunene sørger for.
Jeg viser ellers til svaret jeg ga til representanten Marit Knutsdatter Strand, nr. 1145.