Skriftlig spørsmål fra Tone Wilhelmsen Trøen (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1187 (2024-2025)
Innlevert: 11.02.2025
Sendt: 12.02.2025
Besvart: 18.02.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Tone Wilhelmsen Trøen (H)

Spørsmål

Tone Wilhelmsen Trøen (H): I Adresseavisen 6. februar 2025 uttalte helseministeren at St. Olav nå har lyktes med å få ned ventetidene til 2019-nivå. Samtidig kan man på helsenorge.no lese at flere inngrep står oppført med «Ikke oppdatert» på ventetid for St. Olav. Dette gjelder blant annet hofteleddslitasje, fjerning av livmor og skade på skjede/endetarm etter fødsel.
Kan statsråden redegjøre for hva ventetiden er for de nevnte behandlingene?

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Ventetidstallene for St. Olav hospital HF er gode. I januar var gjennomsnittlig ventetid for påbegynt helsehjelp for alle fagområder 62 dager. I januar 2019 var gjennomsnittlig ventetid for påbegynt helsehjelp for alle fagområder i Norge 60 dager. St. Olav hospital HF ligger følgelig godt an med tanke på å klare målet for 2025. Helseforetaket har noen av de korteste ventetidene i landet. St. Olav hospital HF har snudd utviklingen og redusert ventetidene betraktelig. I januar 2024 hadde St. Olav hospital HF en ventetid samlet på 72 dager og i januar 2023 på 79 dager.
Stortingsrepresentant Trøen viser til at ventetidene på helsenorge.no ikke er oppdatert for alle behandlinger og prosedyrer, og etterspør informasjon om ventetidene for tre konkrete behandlinger. Jeg gjør oppmerksom at alle som venter på helsehjelp i spesialist-helsetjenesten inngår i statistikken over ventetid ventende og ventetid påbegynt helsehjelp, også om forventet ventetid på helsenorge.no ikke er oppdatert for alle behandlinger.
Forventet ventetid slik det framgår på helsenorge.no er maksimal ventetid for de lavest prioriterte pasientene. Ventetiden skal fastsettes til et bestemt antall uker. Tidsangivelsen må være realistisk. Forventede ventetider må forstås som veiledende og skal være et grunnlag for å skille mellom behandlingssteder. Det er ikke en garantert ventetid for hver enkelt pasient, men et uttrykk for behandlingsstedets kapasitet. Pasienter med samme diagnose kan oppleve ulike ventetider, avhengig av sykdommens alvorlighetsgrad og andre faktorer som er spesielle for den enkelte. Målet er at pasientene blir forespeilet en realistisk ventetid, som ikke skaper forventninger om kortere ventetid enn det som er aktuelt for de lavest prioriterte pasientene. Forventet ventetid uttrykker slik sett ikke hvor lenge pasientene faktisk har ventet, men hva de lavest prioriterte pasientene kan forvente av ventetid.
Jeg har innhentet informasjon fra Helse Midt-Norge RHF om de konkrete behandlingene stortingsrepresentant Trøen etterspør informasjon om. Helse Midt-Norge RHF oppgir å ha innhentet opplysninger fra St. Olavs hospital HF og fra helsenorge.no som grunnlag for svaret.
Ventetider til operasjon for gynekologi ved St. Olavs hospital, lokalisasjoner Øya (Trondheim) og Røros er hentet fra Velg behandlingssted på helsenorge.no (15/2/25):
• Fjerning av livmor, ikke kreft
_ 16 uker til utredning, 36 uker til innleggelse (St. Olavs hospital, Øya (Trondheim))
_ 12 uker til utredning (St. Olavs hospital, Røros)

• Skade på skjede/endetarm etter fødsel, operasjon
_ 12 uker til utredning, 12 uker til dagbehandling (St. Olavs hospital, Røros)
_ 13 uker til utredning, 30 uker til dagbehandling (St. Olavs hospital, Øya (Trondheim)).

Helse Midt-Norge RHF opplyser at ventetider til operasjon i ortopedisk kirurgi ved St. Olavs hospital ikke var oppdatert på helsenorge.no da kontaktperson til Velg behandlingssted hadde sluttet i jobben. Ny kontaktperson er meldt inn til Norsk helsenett og når tilgangen er etablert regner avdelingen med rask oppdatering av frister. Helse Midt-Norge RHF vil følge opp at dette skjer. Helse Midt-Norge RHF oppgir videre at ventetid til operasjon for hofteleddsslitasje (artrose), protese, er på 8 uker (St. Olavs hospital, Øya (Trondheim)).