Skriftlig spørsmål fra Siv Mossleth (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1175 (2024-2025)
Innlevert: 10.02.2025
Sendt: 11.02.2025
Til behandling

Siv Mossleth (Sp)

Spørsmål

Siv Mossleth (Sp): Sp og Ap er enige i at det er viktig å få ned ventetidene for pasientene i sykehusene, bl.a ved å kartlegge kapasitet fra private. Retscreen i Bodø har i tre år hatt avtale med Helse Nord og undersøkte tusenvis av pasienter lokalt. Fra 1.1. var det slutt, avtalen er sagt opp, uten noen god begrunnelse. HN vil bygge opp kapasiteten internt, selv om øyesykdommer er en av kategoriene hvor HN har altfor lang ventetid.
Kan det være klokt at HN ser på denne avtalen igjen, med tanke på å bruke private aktører til å få ned ventetid?

Begrunnelse

Helse Nords oppsigelse av avtalen med Retscreen vil føre til lengre reisetid for en rekke pasienter, og en undersøkelse som tar få minutter, kan ta en hel dag om pasientene må reise til sykehuset for en rutineundersøkelse, med kostnader for både pasient, arbeidsgiver og samfunnet. Retscreen har i tre år undersøkt netthinnen til diabetespasienter etter avtale med Helse Nord for å oppdage øyeproblemer som i verste fall kan føre til blindhet. .

Info hentet fra AN:
– Ved flere foto i optikerbutikk kan pasienten utsettes for kjøpepress, var en av bergunnelsene fra fagdirektør Geir Tollåli i Helse Nord i en e-post i følge AN.

Utsagnet får daglig leder i bransjeorganisasjonen for optikere til å reagere.

– Det første vi reagerer på er omtalen av at optikere utøver kjøpepress for pasienter som kommer inn for å få tatt et bilde av netthinnen sin. Dette har fagdirektøren for det regionale helseforetaket ikke belegg for å kunne hevde, sier Tina Alvær til Avisa Nordland.

Tina Alvær er daglig leder i Optikerbransjen.
Hun påpeker at optikere er autorisert helsepersonell med minimum en bachelorgrad og har høy tillit i samfunnet.

– I den voksne befolkningen bruker 76 prosent synshjelpemidler, enten i form av briller eller kontaktlinser. Men å påstå at helsepersonell tvinger på pasientene medisinsk utstyr er useriøst, sier Alvær.

Ved hjelp av ny digital infrastruktur lot de lokale optikere ta imot diabetespasientene for å undersøke netthinnen. Med digitale netthinnekameraer fikk pasienten din undersøkelse gjort på noen minutter hos lokale optiker. Bildene ble sendt hit, til selskapet i Sjøgata i Bodø, hvor bildene ble undersøkt.

Pasienten slapp å reise til sykehus, slapp pasientkø.

Det finnes drøy 12.000 diabetespasienter i Nordland. Tallet øker, viser statistikk fra FHI.

Bodø-selskapet inngikk samarbeid med optikere i Svolvær, Sortland, Narvik, Mosjøen og i Bodø.

De fikk et digitalt netthinnekameraer. I disse områdene regner man med at 6.000 pasienter bør få sjekket øynene hvert år eller annethvert år. Med avtale med Helse Nord satte de i gang i 2020.

Svar

Svaret er ennå ikke tilgjengelig