Skriftlig spørsmål fra Siv Mossleth (Sp) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1175 (2024-2025)
Innlevert: 10.02.2025
Sendt: 11.02.2025
Besvart: 24.02.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Siv Mossleth (Sp)

Spørsmål

Siv Mossleth (Sp): Sp og Ap er enige i at det er viktig å få ned ventetidene for pasientene i sykehusene, bl.a. ved å kartlegge kapasitet fra private. Retscreen i Bodø har i tre år hatt avtale med Helse Nord og undersøkte tusenvis av pasienter lokalt. Fra 1.1. var det slutt, avtalen er sagt opp, uten noen god begrunnelse. HN vil bygge opp kapasiteten internt, selv om øyesykdommer er en av kategoriene hvor HN har altfor lang ventetid.
Kan det være klokt at HN ser på denne avtalen igjen, med tanke på å bruke private aktører til å få ned ventetid?

Begrunnelse

Helse Nords oppsigelse av avtalen med Retscreen vil føre til lengre reisetid for en rekke pasienter, og en undersøkelse som tar få minutter, kan ta en hel dag om pasientene må reise til sykehuset for en rutineundersøkelse, med kostnader for både pasient, arbeidsgiver og samfunnet. Retscreen har i tre år undersøkt netthinnen til diabetespasienter etter avtale med Helse Nord for å oppdage øyeproblemer som i verste fall kan føre til blindhet. .
Info hentet fra AN:
– Ved flere foto i optikerbutikk kan pasienten utsettes for kjøpepress, var en av begrunnelsene fra fagdirektør Geir Tollåli i Helse Nord i en e-post ifølge AN.
Utsagnet får daglig leder i bransjeorganisasjonen for optikere til å reagere.
– Det første vi reagerer på er omtalen av at optikere utøver kjøpepress for pasienter som kommer inn for å få tatt et bilde av netthinnen sin. Dette har fagdirektøren for det regionale helseforetaket ikke belegg for å kunne hevde, sier Tina Alvær til Avisa Nordland.
Tina Alvær er daglig leder i Optikerbransjen.
Hun påpeker at optikere er autorisert helsepersonell med minimum en bachelorgrad og har høy tillit i samfunnet.
– I den voksne befolkningen bruker 76 prosent synshjelpemidler, enten i form av briller eller kontaktlinser. Men å påstå at helsepersonell tvinger på pasientene medisinsk utstyr er useriøst, sier Alvær.
Ved hjelp av ny digital infrastruktur lot de lokale optikere ta imot diabetespasientene for å undersøke netthinnen. Med digitale netthinnekameraer fikk pasienten din undersøkelse gjort på noen minutter hos lokale optiker. Bildene ble sendt hit, til selskapet i Sjøgata i Bodø, hvor bildene ble undersøkt.
Pasienten slapp å reise til sykehus, slapp pasientkø.
Det finnes drøy 12 000 diabetespasienter i Nordland. Tallet øker, viser statistikk fra FHI.
Bodø-selskapet inngikk samarbeid med optikere i Svolvær, Sortland, Narvik, Mosjøen og i Bodø.
De fikk et digitalt netthinnekameraer. I disse områdene regner man med at 6 000 pasienter bør få sjekket øynene hvert år eller annethvert år. Med avtale med Helse Nord satte de i gang i 2020.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Jeg er enig med representanten Mossleth i at ventetiden innen øyesykdommer er for lang mange steder i landet. Dette er også grunnen til at vi igangsatte partnerskapsarbeidet med Ventetidsløftet, og det er gjort flere tiltak for å øke aktiviteten. Som et eksempel igangsatte Helse Sør-Øst sin kampanje «Lys november», med økt bruk av avtalespesialister og private leverandører.
I sitt spørsmål sier representanten at avtalen med Retscreen AS er sagt opp uten noen god begrunnelse. Departementet har bedt Helse Nord RHF om å redegjøre for hvorfor avtalen er avsluttet. Helse Nord RHF sier i sitt svar at de har stor oppmerksomhet på å redusere ventetider, og at dette også gjelder fagområdet øyesykdommer. Helse Nord RHF sier videre at helseforetakene har iverksatt flere tiltak, og at ventetiden nå ser ut til å gå i riktig retning.
Helse Nord RHF oppgir at de i flere år har hatt avtale med Retscreen AS om regelmessig netthinneundersøkelser for diabetisk retinopati. Ved avslutning av avtalen 31.12.2024 omfattet tilbudet ca. 3 000 pasienter, som har fått gjennomført undersøkelser hos optikere i Narvik, Svolvær, Sortland, Bodø og Mo i Rana.
Videre angir Helse Nord RHF at det totalt er ca. 24 000 personer med diabetes i Nord-Norge, hvilket utløser et behov for ca. 12 000 netthinneundersøkelser årlig i og med at anbefalingen er undersøkelse hvert annet år. Disse følges i dag opp enten i helseforetakene eller hos avtalespesialistene, men målet er ifølge Helse Nord RHF å etablere et fullverdig tilbud i regi av helseforetakene. Dette i tråd med anbefalingene i Program for regelmessige netthinneundersøkelser for diabetisk retinopati.
De fleste av pasientene til Retscreen AS tilhører opptaksområdet til Nordlandssykehuset HF. Helse Nord RHF opplyser at Nordlandssykehuset i Bodø har etablert et velfungerende screeningsystem og er à jour med netthinnefoto og diabeteskontroller. Sykehuset kan øke kapasiteten etter behov i eget opptaksområde. Nordlandssykehuset HF har også samarbeid med Helgelandssykehuset HF og kan bistå i videre utvikling av tilbudet der.
Helse Nord RHF opplyser videre at de arbeider med effektivisering og kvalitetssikring av pasientforløpene. Dette omfatter digitale løsninger, oppgavedeling mellom helsepersonell, samkjøring av timeavtaler og innhenting av laboratorieverdier (HbA1c), med sikte på en felles løsning på tvers av regionen og ikke separat for hvert helseforetak.
Avtalen med Retscreen AS ble varslet avsluttet ved årsskiftet 2023/2024, og Helse Nord RHF angir at dette er begrunnet i en beslutning om å etablere tilbudet i regi av helseforetakene. Helse Nord RHF ga helseforetakene i regionen følgende oppdrag i 2024: Helseforetakene skal etablere netthinneundersøkelser for diabetisk retinopati, basert på "Anbefalt program for regelmessige netthinneundersøkelser for diabetisk retinopati". Helse Nord RHF vil ta initiativ for å sikre en felles regional løsning.
Helse Nord RHF uttaler at de er svært fornøyde med samarbeidet med Retscreen AS og tjenestene de har levert. Bakgrunnen for å avvikle avtalen og etablere tilbudet i helse-foretakene er at dette styrker sammenhengen med øvrig oppfølging av pasienter med diabetes. Videre at screening i sykehusene reduserer sårbarheten i tilbudet ved at det er en integrert del av den offentlige spesialisthelsetjenesten.
Avstand og reisetid er ofte en utfordring i Helse Nord, og Helse Nord RHF opplyser at tilbudet vil bli etablert ved så mange behandlingssteder som mulig for å redusere reisetiden. Det kan også være aktuelt å inngå lokale samarbeidsavtaler f.eks. med enkelte kommuner for å sikre enkel tilgang til tilbudet. Videre vil det som alltid være et mål å planlegge slik at pasienten kan kombinere flere undersøkelser ved sykehuset. Dette for å legge til rette for færrest mulig reiser.
Representanten Mossleth viser til en uttalelse fra fagdirektøren i Helse Nord RHF om at pasienter kan utsettes for kjøpepress i optikerforretninger. Helse Nord RHF sier i sitt svar til departementet at det ikke er en påstand de har belegg for, men en bekymring som er uttalt i forbindelse med å plassere nødvendig helsetjeneste i tilknytning til butikk. Helse Nord RHF understreker at optikere er en viktig ressurs i øyehelsetjenesten gjennom at de oppdager mulig øyesykdom og henviser til spesialisthelsetjenesten. Videre er flere optikere ansatt i sykehusene og hos avtalespesialister.
Mitt mål som helse- og omsorgsminister er at vi skal benytte alt helsepersonell og annet personell som kan bidra til god og effektiv pasientbehandling. Dette innebærer samarbeid og oppgavedeling mellom offentlige og private tilbydere, mellom sykehus og helsetjenesten i kommunene, og oppgavedeling mellom helsepersonell, samt at vi tar i bruk ny teknologi.
Ved overføring av oppgaver fra Retscreen AS til sykehusene ønsker Helse Nord RHF å legge til rette for en mer helhetlig pasientoppfølging. Når det er påvist netthinneforandringer som trenger behandling, vil hele pasienthistorikken være tilgjengelig sammen med tidligere netthinneundersøkelser. Pasienter med diabetes har som oftest kontakt med både primær- og spesialisthelsetjenesten fra før. Ved å overføre screeningen til den offentlige helsetjenesten, ønsker Helse Nord RHF også å unngå at det blir ytterligere et kontaktpunkt for pasienter som allerede har mange ulike helsetjenestetilbydere å forholde seg til.
Det ble avholdt foretaksmøte med Helse Nord RHF 19.februar 2025. For å kunne følge utviklingen tett utover vinteren og våren 2025, legges det opp til ukentlige møter mellom departementet og de regionale helseforetakene fra 21. februar og så lenge det er nødvendig. De regionale helseforetakene skal i møtene rapportere på status for ventetider, antall ventende og aktivitet gitt deres egne kapasitetsberegninger inkludert en buffer på 20 prosent, innenfor somatikk, psykisk helse voksne, psykisk helse barn og unge, samt TSB.
I tillegg må det rapporteres på de fem fagområdene innen somatikk med flest ventende og lengst ventetider. Rapporteringen skal både gis på regionalt nivå og helseforetaksnivå/sykehusnivå, slik at det klart kommer frem hvilke helseforetak/sykehus og fagområder som har størst utfordringer.
Øyesykdommer er blant de fem fagområdene med lengst ventetid og departementet vil følge opp utviklingen innen fagområdet, også sett i sammenheng med overføringen av oppgaver fra Retscreen AS.