Skriftlig spørsmål fra Mona Fagerås (SV) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:1173 (2024-2025)
Innlevert: 10.02.2025
Sendt: 11.02.2025
Besvart: 17.02.2025 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

Mona Fagerås (SV)

Spørsmål

Mona Fagerås (SV): Regjeringen innførte en «Hans»-erstatning til godstogselskapene da Dovrebanen var langtidsstengt forrige gang.
Er det gjort noen vurderinger om denne bør innføres på nytt, ettersom togselskapene er uskyldige for banestengningen og det ser ut til at stengningen av Otta bru kan bli langvarig og hvordan ligger det an med saken om at det bør innføres en generell kompensasjonsordning?

Begrunnelse

Godstogbransjen rammes hardt av infrastrukturkrisen på jernbanen. Uten mulighet for «buss for tog», blir godstogene parkert hver gang Bane NOR stenger en banestrekning. Dette betyr bortfall av inntekter, mens lønn, lokomotivleie osv. tikker videre som vanlig.
Pr. nå er godstog til Åndalsnes og Trondheim parkert og noen ansatte er permittert ettersom Dovrebanen er stengt igjen. Dette får store negative konsekvenser: Næringslivet bytter fra tog til lastebil når det er avvik, og forblir i større grad værende på europaveiene i etterkant på grunn av redusert tillit til jernbanen.
Godstogene erstatter over 100 000 vogntog i året. Og det er stor tverrpolitisk enighet om at vi må ha mer gods på tog.
Mens Bane NOR kompenserer persontogselskapene ved avvik på jernbanen, må godstogbransjen ta støyten selv når man blir fratatt inntektene sine. Jernbanedirektoratet vurderer visstnok at togselskapene bør likebehandles og vurderer en generell kompensasjonsordning fra 2026. Men i 2025 er det ikke tenkt å gjøre noe(?).

Jon-Ivar Nygård (A)

Svar

Jon-Ivar Nygård: Dovrebanen er en svært viktig strekning, og nok en langvarig stenging av banen for gjennomgående togtrafikk er svært krevende både for passasjer, næringsliv og togselskap som frakter personer og gods. Jeg har fått forsikringer fra Bane NOR om at arbeidet med å utbedre Otta bru, og gjenåpne Dovrebanen for gjennomgående trafikk, har høyeste prioritet. Bane NORs siste prognoser for gjenåpning er midten av april.
Regjeringen ønsker å legge til rette for mer gods på jernbane. Vi ser at de mange hendelsene på infrastrukturen de siste årene har gitt vanskelige rammevilkår for å drive med godstransport på bane. Departementet har derfor gitt Jernbanedirektoratet i oppdrag å jobbe med og komme med forslag til tiltak, herunder vurdere støtteordninger, og dette arbeidet pågår. Det viktigste langsiktige arbeidet vi gjør er å øke innsatsen til vedlikehold og fornying av infrastrukturen for å bedre driftsstabiliteten og dermed jernbanens konkurranseevne mot vei. Regjeringen har i 2025-budsjettet fulgt opp denne satsingen med en kraftig økning i bevilgningene til drift, vedlikehold og fornying, på 3,2 mrd. kroner i forhold til saldert budsjett 2024.
Da Randklev bru kollapset i august 2023 fikk vi raskt på plass en midlertidig støtteordning til godsselskapene som ikke lenger kunne frakte gods på banestrekningen. Selv om virkningene av den stengte brua er veldig like de vi opplevde etter kollapsen av Randklev bru, er årsakene til stengingen av Otta bru forskjellige. Dette må man ta hensyn til ved utformingen av en ny støtteordning innenfor gjeldende statsstøtteregelverk. Både Samferdselsdepartementet og Jernbanedirektoratet jobber nå for fullt med å vurdere treffende løsninger og andre relevante tiltak innenfor det handlingsrommet regelverket setter.