Skriftlig spørsmål fra Abid Raja (V) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:1167 (2024-2025)
Innlevert: 10.02.2025
Sendt: 10.02.2025
Besvart: 17.02.2025 av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun

Abid Raja (V)

Spørsmål

Abid Raja (V): Har kunnskapsministeren oversikt over hvor mange elever som har et skolemiljøteam tilknyttet sin skole, og hva gjør kunnskapsministeren for å evaluere effekt av og behov for flere slike team?

Begrunnelse

Alle elever har rett på et trygt og godt skolemiljø, det gjelder i vanskelige enkeltsaker og det gjelder andre skolemiljøutfordringer som skaper et utfordrende skolemiljø. I forbindelse med elevundersøkelsen publiserte UDIR en rapport som viste at det sosiale presset elevene opplever har økt de siste 10 årene. Vi vet at ungdomstiden er en tid mange opplever å være sårbare. Det er vondt å ikke kjenne på å høre til. Ekstra vanskelig er det når innpass den tilhørigheten handler om foreldrenes lommebok, eller at du skal føle på press på å tråkke over andre eller egne grenser til kropp og seksualitet. Å få bukt med ukultur krever systematisk arbeid over tid. Venstre foreslo at det etableres tilskuddsordninger for kommunene til forsøk og testing av nye modeller for organisering eller økt tilstedeværelse av helsykepleiere, PPT, logopeder, barnevernstjeneste, familiekoordinatorer, miljøarbeidere og andre relevante yrkesgrupper på skolene. Det forslaget ble nedstemt av regjeringen i januar 2025. Spørsmålsstiller er også bekymret for at det ikke er satset nok på skolemiljøteam.

Kari Nessa Nordtun (A)

Svar

Kari Nessa Nordtun: Arbeidet med å forebygge og håndtere skolemiljøutfordringer er en viktig del av skolens grunnleggende oppdrag, og den jobben som gjøres på hver eneste skole, i hvert klasserom, hver dag, av alle ansatte i skolen. Kommunene har et viktig ansvar for å sette aller skole i stand til å forebygge og håndtere utfordringer i skolemiljøet. Og skolemiljøarbeidet finansieres først og fremst over rammefinansieringen til kommunene. Samtidig vet vi at mange skoler i står i mer komplekse utfordringer, som det kan være krevende å håndtere for alene, derfor bevilges det også midler til ulike ordninger for støtte, oppfølging og kompetanseutvikling rettet mot skolemiljøfeltet.
I 2024 etablerte regjeringen en tilskuddsordning slik at kommuner kunne søke om støtte til skolemiljøteam. Skolemiljøteamene skal bestå av dedikerte ressurspersoner med relevant kompetanse som kan støtte skoler i arbeidet deres med å forebygge og styrke arbeidet for trygge skolemiljø og ta tak i skolemiljøutfordringer.
Dette er en organisering som kommuner, enten alene eller i samarbeid med andre kommuner, står fritt til å gjøre, også i dag. Flere har slike strukturer på plass allerede. Både kommuner som ønsket å etablere skolemiljøteam og kommuner som ville utvide eller styrke allerede eksisterende team, kunne søke på tilskuddsmidlene. Kommuner med skoler som har særlige utfordringer i skolemiljøet, ble prioritert i ordningen.
Interessen for tilskuddsordningen har vært stor. I 2024 var det 23 kommuner som fikk tilskudd gjennom ordningen. De som har mottatt tilskudd skal, i tråd med retningslinjene, rapportere på blant annet måloppnåelse og delta i erfaringsdeling. Det vil gi oss viktig innsikt i hvordan tiltaket treffer, og om det er behov for justeringer i ordningen.
I 2025 styrkes ordningen betydelig, fra 15 mill. kroner til 45 mill. kroner. Vi er nå i gang med å revidere retningslinjene, slik at flere kommuner i løpet av kort tid kan søke om midler gjennom tilskuddsordningen.
Det opprettes også en tilskuddsordning på 70 millioner kroner til beredskapsteam i 2025, for å ta skolen bedre i bruk som forebyggende arena i kommuner med størst utfordringer med barne- og ungdomskriminalitet, og samtidig hindre at slike utfordringer skaper utrygge skolemiljø for alle elever.
Jeg vil understreke at omtalte satsinger kun er to av mange tiltak regjeringen har for å støtte skoler og kommuner i deres viktige arbeid med å utvikle og opprettholde inkluderende, trygge og gode skolemiljø.