Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til energiministeren

Dokument nr. 15:1158 (2024-2025)
Innlevert: 10.02.2025
Sendt: 10.02.2025
Til behandling

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Er mangelen på å innlemme fjernvarme i Norgespris nok et fjernvarmepolitisk arbeidsuhell fra regjeringen på 4. året, som planlegges rettes i slik at man opprettholder fjernvarmen som en del av energimiksen i norsk energisystem, eller mener regjeringen at man ikke er avhengig av disse 8 TWhene som bransjen nå avlaster kraftnettet med, og ei heller det fremtidig utviklingspotensialet som nå står i fare for å slås beina under av Støre regjeringen?

Begrunnelse

Frp er opptatt av at forbrukeren blir ivaretatt når strømprisen er uforutsigbar og syns derfor det er bra at regjeringen gjør tiltak for å gi forutsigbarhet for utgiftene til norsk innbyggere. Dette kan likevel ikke gå på bekostning av energisystemet i sin helhet. Og det burde være mulig å ivareta begge deler. Både forbrukeren og energisystemet. Samt ikke minst komme med løsninger som også hensynstar næringslivet.
I en besvarelse på skriftlig spørsmål Dokument nr. 15:858 (2024-2025) om regjeringen har en blindsone for fjernvarme, sendt fra undertegnede, så lover statsråd Aasland nye og bedre takter for fjernvarmesatsingen i Norge. I besvarelsen fra 23. januar skriver Aasland blant annet:
"Jeg er opptatt av å styrke fjernvarmens viktige rolle i det norske energisystemet. Der fjernvarme kan erstatte kraftforbruk om vinteren, kan dette redusere behovet for investeringer i kraftsystemet og virke positivt på effektbalansen vinterstid. I tillegg kan fjernvarme bruke strøm når kraftprisen er lav og andre energibærere når kraftprisen er høy. Jeg jobber derfor langs flere spor for å redusere barrierer mot en god utvikling av fjernvarme".
Ikke mer enn en uke etter denne besvarelsen, så presenterer regjeringen et forslag om "Norgesstrøm" helt uten å nevne hvordan fjernvarmebransjen skal ivaretas. Bransjen selv tolker dette som en ny strømstøtteordning der kraftbransjen blir kompensert av staten, men fjernvarmebransjen får tredd en statlig støtteordning nedover hodet, hvor de må ta kompensasjonen selv. Til nå har strømstøtteordningen kostet fjernvarmebransjen mer enn 3mrd. I andre land er fjernvarmen en helt naturlig del av strømkompensasjonene. Med regjeringens forslag om Norgespris for strøm vil det kunne settes et pristak for fjernvarmen og redusere inntektsgrunnlaget for fjernvarmebransjen betydelig og ikke minst plutselig. Dette vil true fjernvarmens konkurransekraft og bransjens lønnsomhet ytterligere – en bransje som allerede sliter med røde tall og konkurser de siste årene etter negativ utvikling i rammevilkår ved blant annet å måtte kompensere for strømstøtten selv og kraftig økt forbrenningsavgift. Statskrafts salg av fjernvarmedelen burde være et stort rødt flagg for regjeringen.

Svar

Svaret er ennå ikke tilgjengelig