Svar
Lene Vågslid: Det er Statsforvalteren i Agder og Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus som fører tilsyn med at de registrerte tros- og livssynssamfunnene oppfyller sine plikter etter loven, jf. trossamfunnsloven § 8. Tilsynet er i all hovedsak et dokumenttilsyn basert på de årlige rapportene og regnskapene samfunnene har plikt til å sende inn. Tros- og livssynssamfunn som er registrert og mottar statstilskudd, har plikt til å sende inn både årsrapport og regnskap hvert år, jf. trossamfunnsloven § 7 og -forskriften §§ 13 og 14.
Blir statsforvalter kjent med opplysninger som kan gi grunnlag for å nekte tilskudd etter trossamfunnsloven § 6 første til tredje ledd, skal statsforvalteren vurdere behovet for å gjøre nærmere undersøkelser, jf. forskriften § 10. Dette kan være ytterligere dokumentasjon fra samfunnet, stedlige undersøkelser, invitasjon til møte, be om skriftlig redegjørelse eller om særskilt rapportering.
Statsforvalteren i Østfold, Buskerud, Oslo og Akershus har ansvar for saker i egne fylker, mens Statsforvalteren i Agder har ansvar for saker fra resten av landet.
Statsforvalteren rapporterer til Barne- og familiedepartementet om:
• Antall saker hvor registrering er nektet eller trukket tilbake etter trossamfunnsloven § 4 første og annet ledd.
• Antall saker hvor det er vurdert å nekte eller trekke tilbake registrering etter trossamfunnsloven § 4 tredje ledd samt antall saker hvor registreringen er nektet eller trukket tilbake.
• Antall saker hvor det er vurdert å nekte eller avkorte tilskudd etter trossamfunnsloven § 6 samt antall saker hvor tilskudd ble nektet eller avkortet. Tallet spesifiseres for saker § 6 første, andre, tredje og fjerde ledd.
• Antall saker hvor vigselsrett er trukket tilbake.
Rapporteringsfristen til departementet er 1. mars. Departementet har derfor ikke mottatt rapporten for 2024 ennå.
For 2023 har Statsforvalteren i Oslo og Viken rapportert følgende:
«Antall saker hvor registrering er nektet eller trukket tilbake etter trossamfunnsloven § 4 første og annet ledd. Fire søknader om registrering ble avvist fordi antallskravet på 50 medlemmer ikke var oppfylt, jf. § 4 første ledd. Ingen av sakene ble påklaget.
Antall saker hvor det er vurdert å nekte eller trekke tilbake registrering etter trossamfunnsloven § 4 tredje ledd samt antall saker hvor registreringen er nektet eller trukket tilbake. Ingen saker.
Antall saker hvor det er vurdert å nekte eller avkorte tilskudd etter trossamfunnsloven § 6 samt antall saker hvor tilskudd ble nektet eller avkortet. Tallet spesifiseres for saker § 6 første, andre, tredje og fjerde ledd. Vi har behandlet en sak der vi vurderte nekting etter § 6 tredje ledd. Ifølge samfunnet var tilskuddsmidler sendt til utlandet. Samfunnet korrigerte deretter opplysningene til at det var innsamlede midler som var brukt til dette formålet. Tilskuddet ble utbetalt. I to saker er statstilskudd avkortet etter § 6 tredje ledd fordi midlene var bruke til å investere i enebolig som leies ut på det private leiemarkedet. Sakene er påklaget og er til behandling hos departementet. Vi har nektet å utbetale statstilskudd i en sak etter § 6 tredje ledd, og som skyldes at samfunnet ikke hadde sendt inn søknad om registrering. Saken ble ikke påklaget.
Antall saker hvor vigselsrett er trukket tilbake: Vi har registrert 35 saker som i hovedsak skyldes at vigslerne selv ønsket å fratre. I enkelte saker er vedkommende ikke lenger ønsket som vigsler av samfunnet.
Vi utbetaler statstilskuddet til de fleste tros- og livssynssamfunnene som har krevd dette. Vi har kun vurdert eller nektet registrering eller statstilskudd i ett fåtall saker. Vi har imidlertid omfattende korrespondanse i tilskuddssakene for å få tilfredsstillende rapportering etter de gjeldende kravene. Det gjelder spesielt rapportering på aktiviteter for barn og unge, kjønnslikestilling, bruk av tilskuddet, overskudd og spesifisering av inntekter og utgifter til årsregnskapet. Vi ser at tydeligere veiledning i årsrapportskjemaet ville kunne ha avhjulpet noe av dette. De fleste samfunnene som var på overgangsordning, har nå blitt registrert etter den nye loven. Det har vært gjennomgående mye korrespondanse også i disse sakene.
Vi har mottatt flere bekymringsmeldinger og varsler fra enkeltpersoner. De fleste av disse henvendelsene knytter seg til driften av de aktuelle samfunnene. Vi vurderer om det er noe som kan tyde på brudd på trossamfunnsloven og følger i så fall opp nærmere. Videre er det en stor interesse for fagfeltet. Vi mottar derfor jevnlig innsynskrav i mange saker.
Våre ressurser står ikke i forhold til oppgavene på området.»
Statsforvalteren i Agder rapporterte for 2023:
«Etter trossamfunnsloven § 4 første og annet ledd er det nektet registrering for 22 tros- eller livssynssamfunn. Av disse har 8 samfunn hatt under 50 medlemmer, 4 har ikke lastet opp medlemsliste, 7 har ikke hatt en fast organisering. Ett av samfunnene ble også nektet registrering i 2021 og 2022.
3 tros- eller livssynssamfunn er nektet registrering etter trossamfunnsloven § 4 tredje ledd.
Etter trossamfunnsloven § 6 tredje ledd er det gjort totalt 32 vedtak om å nekte, avvise eller avkorte krav om statstilskudd.
2 vedtak er vurdert etter § 6 første ledd, dette har vært en svært krevende sak som også har generert mye medieoppmerksomhet.
27 vedtak er vurdert etter tredje ledd, 18 er avvist pga. manglende rapportering, enten i årsrapport eller regnskap. Samfunnene har heller ikke besvart våre henvendelser når vi har etterspurt opplysningene vi trenger. 5 samfunn har ikke sendt inn krav, 4 samfunn var under 50 medlemmer.
3 vedtak er vurdert etter fjerde ledd, dette handler i hovedsak om at tilskuddsmidlene er brukt til annet formål enn religiøse handlinger.
Det er gjort 3 vedtak om tilbaketrekking av vigselsrett og 1 vedtak om avslag på søknad om vigselsrett. 2 ønsket ikke lenger å være vigsler, og 1 har meldt seg ut av trossamfunnet.»
Jeg viser også til Prop. 116 L (2023-2024) om endringer i trossamfunnsloven der departementet har lagt fram forslag for å bedre dialogen mellom myndighetene og samfunnene og tiltak for å styrke veiledningen og opplæringen i ordninger og regelverk mv. Et konkret tiltak som er nevnt i proposisjonen er et «brukerforum», en struktur for kontakt mellom samfunnene og statsforvalter der det gis veiledning om blant annet tilskuddskrav og rapportering etter trossamfunnsloven, men det kan også være en arena for kunnskapsdeling om sentrale tema og utfordringer i tilknytning til tros- og livssynsfeltet.