Skriftlig spørsmål fra Marit Knutsdatter Strand (Sp) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:1145 (2024-2025)
Innlevert: 07.02.2025
Sendt: 10.02.2025
Besvart: 14.02.2025 av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun

Marit Knutsdatter Strand (Sp)

Spørsmål

Marit Knutsdatter Strand (Sp): Blindeforbundet har ytret ønske om elevkurs for svaksynte, sterkere sikring av læremidler til svaksynte og blinde ved skolestart, StatPed har strenge krav til sin oppfølging og veiledning.
Hva er status for StatPed og oppfølging av svaksynte og blinde elever inkludert elevkurs, hvordan sikres læremidler og en katalog for egnede læremidler i tråd med bevilgningene i Stortinget?

Begrunnelse

For mange elever risikerer å få fritak fra fag i stedet for tilretteleggingen de har krav på jf. Opplæringslova. Strategi for digital kompetanse og infrastruktur i barnehage og skole, framlagt av KS og regjeringen i 2023, peker på en katalog. Stortinget bevilget midler r til dette i 2024. Ved behandling av ny Opplæringslov i 2024, var læremidler et viktig tema.
Ved å ta FN-konvensjonen om rettighetene til mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD) til norsk lov, og inn i menneskerettsloven, må dette også sikres i praksis i skolen.

Kari Nessa Nordtun (A)

Svar

Kari Nessa Nordtun: Skolen skal legge til rette for en opplæring som ivaretar både fellesskapet og hver enkelt elev, slik at elevene får best mulig utbytte av opplæringen. Kommunen og fylkeskommunen, og private eiere, skal sørge for at opplæringen er tilpasset, det vil si at elevene får et tilfredsstillende utbytte av opplæringen, uavhengig av forutsetninger. De elevene som har behov for individuell tilrettelegging for å få tilstrekkelig utbytte av opplæringen, skal få dette. Kommuner og fylkeskommuner har et stort ansvar for å oppdage og følge opp barn og unge med sansetap.
Statped gir tjenester til kommunene og fylkeskommunene på små og spesialiserte fagområder hvor vi ikke kan forvente at kommunene har egen kompetanse. Et av fagområdene til Statped er blinde/sterkt svaksynte elever. Som støtte til kommunene tilbyr Statped rådgivning, veiledning, kartlegging, kurs for lærere og læringsressurser innenfor sine fagområder. Statped kan både gi tjenester knyttet til enkeltelever og laget rundt dem, og systemtjenester til kommunen og PP-tjenesten for å tilpasse praksis. Hvilke tjenester kommunen har behov for, vil avhenge av både kommunes egen kompetanse og lokale behov.
Før jul leverte Statped en rapport med kunnskapsgrunnlag og anbefalinger på sansetapområdene hørsel og syn etter dialog med kommuner og fylkeskommuner. Her fremgår det at en av de største utfordringene er manglende tilgang på spesialisert kompetanse, og siden det er relativt få barn og elever med sansetap, er det vanskelig å vedlikeholde kompetansen. Statped skal videreutvikle det omfattende oppdraget de har om å gi tjenester til kommunene. I tillegg er det nødvendig å tenke helhetlig og tverrsektorielt på tiltakene for å utnytte ressursene på best mulig måte, for å få til et best mulig tilbud til barn og elever.
Statped har også, etter ønsker fra brukerorganisasjonene, gjennomført utprøvinger av elevkurs på fagområdene syn og hørsel. Elevkursene betyr mye for elevene i målgruppa og er sterkt ønsket. Jeg har derfor besluttet at disse elevkursene videreføres. Samtidig er det viktig at vi utnytter den samlede kompetansen på området «syn» på en god måte. Derfor vil vi gi Statped i oppdrag å fortsette arbeidet med å finne gode tverrsektorielle løsninger, særlig i samarbeidet opp mot helse, Nav og brukerorganisasjonene.
Statped utvikler også læremidler for tegnspråklige, blinde og sterkt svaksynte, og tilrettelegger i tillegg forlagenes lærebøker til punktskrift og lydbøker og i et format som kan leses på leselist. Forlagenes lærebøker tilrettelegges og leveres til skolene etter bestilling. For å sikre at forlagenes læremidler kan leveres innen skolestart, er det satt opp bestillingsfrister for skolene i januar og april. Statped har de siste årene kunnet levere alle bestillinger av forlagenes læremidler som er bestilt innen frist, til skolestart. Læremidler som meldes etter fristen blir også levert fortløpende. Statped har i disse tilfellene dialog med skolene for å kunne gi delleveranser underveis.
Læremiddelarbeidet i Statped ble styrket med 10 millioner kroner i 2023, og styrkingen ble fortsatt i 2024 og 2025. Jeg legger til grunn at det er denne bevilgningen representanten viser til i sitt spørsmål. Bevilgningen har muliggjort en større satsing på utvikling av nye læremidler og mer samhandling internasjonalt som gir tilgang til økt kompetanse. Statped har utviklet en egen læremiddelportal på statped.no, hvor skoler kan få oversikt over og bestille læremidler til blinde og sterkt svaksynte. Portalen prøves ut nå og skal etter planen lanseres til skolestart 2025. Det er også utviklet digitale læringsressurser for kompetanseutvikling til laget rundt barn og elever for å fremme bruk av læremidler i et inkluderende læringsmiljø. Dette, sammen med at rådgivertjenesten i Statped gir rådgivning i valg og bruk av læremidler for målgruppen. Det vil bidra til å sikre at blinde og sterkt svaksynte får læremidler som støtter opplæringen.
Utdanningsdirektoratet har sammen med Kunnskapssektorens tjenesteleverandør (Sikt) satt i gang utvikling av en tjenestekatalog for digitale læremidler. Katalogen skal gi en nøytral oversikt over tilgjengelige læremidler i markedet, hvilke egenskaper disse har og i hvilken grad de oppfyller ulike juridiske og tekniske krav. Ett av målene med en offentlig forvaltet tjenestekatalog for digitale læremidler og andre læringsressurser er å forenkle skoleeiers anskaffelsesprosess. Utdanningsdirektoratet planlegger å lansere en første versjon av tjenestekatalogen våren 2025, der søk etter, oversikt over og en faglig beskrivelse av digitale læremidler inngår. Skolelydbøker og Statpeds tilrettelagte læremidler for blinde og sterkt svaksynte elever er allerede tilgjengelige på Statpeds nettsider.