Skriftlig spørsmål fra Erlend Svardal Bøe (H) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1139 (2024-2025)
Innlevert: 07.02.2025
Sendt: 07.02.2025
Rette vedkommende: Kunnskapsministeren
Besvart: 17.02.2025 av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun

Erlend Svardal Bøe (H)

Spørsmål

Erlend Svardal Bøe (H): Har regjeringen vurdert å opprette en y-vei for at dagens ambulansearbeidere kan få tilgang til videreutdanning til paramedisinere?

Begrunnelse

I 2022 behandlet Stortinget endringer i helsepersonelloven slik at paramedisinere fikk autorisasjon. Her vedtok Stortinget følgende:

«Stortinget ber regjeringen vurdere en overgangsordning som kan gi ambulansearbeidere og sykepleiere med Nasjonal paramedicetterutdanning mulighet til å bli autorisert som paramedisiner etter søknad».

I tilhørende sak leverte en samlet komite følgende merknad:

«Komiteen mener regjeringen bør vurdere hvordan dagens ambulansearbeidere kan få tilgang til videreutdanning til paramedisinere, for eksempel ved opprettelsen av en y-vei, tilrettelegging for deltidsstudier og bedre tilgang etter en realkompetansevurdering (for eksempel ved opprettelse av egne kvoter for disse). Regjeringen bør også vurdere hvordan ambulansemedarbeidere med fagskole, sykepleie eller relevant masterutdanning i for eksempel Critical Care kan vurderes opp mot autorisasjon som paramedisiner, eventuelt ved tilgang til videreutdanning».

Kari Nessa Nordtun (A)

Svar

Kari Nessa Nordtun: Jeg viser til spørsmål til helse- og omsorgsministeren, og svarer som ansvarlig statsråd for forskning og høyere utdanning, som også inkluderer paramedisinutdanning.
Det første kullet på bachelorprogrammet i paramedisin ble ferdig utdannet i mai 2017, og paramedisinere ble tatt inn i autorisasjonsordningen i helsepersonellovens § 48 første ledd i 2022. OsloMet var først til å tilby en bachelorutdanning, mens flere bachelorutdanninger ble opprettet i årene 2019–2021. Det ble også utviklet nasjonale retningslinjer for paramedisinutdanningen i 2020.
Før paramedisinere ble omfattet av autorisasjonsordningen, var personellet i den akuttmedisinske kjeden og i prehospitale tjenester i hovedsak autorisert som ambulansearbeidere og sykepleiere. Flere av dem hadde også videreutdanning i prehospital akuttmedisin. Dette personellet har i stor grad hatt arbeidsoppgaver tilsvarende det som forventes av en autorisert paramedisiner i ambulansetjenesten. Det ble derfor innført en overgangsordning for rett til autorisasjon som paramedisiner etter særlige vilkår for personell med autorisasjon som ambulansearbeider eller sykepleier, med lang og yrkesrelevant yrkeserfaring og videreutdanning.
Representanten spør om regjeringen har vurdert å opprette en y-vei for ambulansemedarbeidere. Det er universitetene og høyskolene som oppretter studier, men regjeringen har lagt til rette for at dette skal være mulig. Det ble, i tillegg til overgangsreglene som er omtalt, fastsatt et unntak fra generell studiekompetanse i forskrift om opptak til høgare utdanning (opptaksforskriften) § 3-11 Unntak frå kravet om generell studiekompetanse for opptak til spesielt tilrettelagd paramedisinutdanning.
De universitetene og høyskolene som ønsker det kan derfor ta opp studenter til tilrettelagt paramedisinutdanning for søkere med relevant fagbrev. Et slikt studium krever en helt egen studieplan og historisk har y-vei blitt opprettet på studier der det er for få søkere til å fylle studieplassene eller få er kvalifisert. I dag har utdanningene i paramedisin i stor grad god søkning ved de seks institusjonene som tilbyr en slik bachelorgrad. Jeg minner også om at søkere kan få opptak til slike studier med grunnlag i realkompetanse. Det er opp til universitetene og høyskolene å vurdere hvorvidt en y-vei i paramedisin er hensiktsmessig å opprette.
I tillegg til bachelorutdanning i paramedisin tilbyr NTNU en nasjonal paramedic-utdanning. Dette er en utdanning på 60 studiepoeng som tilbys som deltidsutdanning over to år. Utdanningen er et videreutdanningstilbud for faglært ambulansepersonell. Det er også opprettet videreutdanninger for ambulansearbeidere ved fagskolen i Viken og fagskolen i Rogaland. Opptakskrav til disse utdanningene er relevant fagbrev og autorisasjon som ambulansearbeider. Det finnes også andre videreutdanninger for ambulansefagarbeidere i høyere yrkesfaglig utdanning, som for eksempel innenfor traumehåndtering.