Skriftlig spørsmål fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til fiskeri- og havministeren

Dokument nr. 15:1134 (2024-2025)
Innlevert: 07.02.2025
Sendt: 07.02.2025
Besvart: 14.02.2025 av fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Spørsmål

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Turistfiske er en viktig næring langs kysten som skaper arbeidsplasser i distriktene. Flere aktører frykter nedleggelse som følge av den nye utførselskvoten som foreslås innført 1.april. Flere bedrifter har pekt på at en naturlig løsning i tillegg til å begrense kvoten til to ganger 10 kg årlig som Fiskeridirektoratet foreslår, er også tillate 18 kg én gang i året, da dette ikke vil øke uttaket av mengden fisk.
Hva tenker statsråden om dette forslaget?

Marianne Sivertsen Næss (A)

Svar

Marianne Sivertsen Næss: Turistfisket har hatt vekst i flere år og bidrar til viktige arbeidsplasser og verdiskaping langs kysten. Vi må derfor legge til rette for at denne næringen kan holde fram innenfor bærekraftige rammer.
Det er en utfordring at enkelte smugler fisk ut av landet i store mengder. Fiskesmugling er både miljø- og økonomisk kriminalitet, og ødelegger for den seriøse delen av næringen. Det gjør det også vanskelig å ha god oversikt over ressursuttak fra havet og kan undergrave forvaltningen av våre kystnære fiskebestander og næringsgrunnlaget for kystfiskeflåten.
Regjeringen er opptatt av å slå hardt ned på fiskesmugling. Samtidig ønsker vi å opprettholde en bærekraftig turistfiskenæring hvor turistene tar bedre vare på hver enkelt fisk og setter opplevelsen i sentrum.
En arbeidsgruppe i Fiskeridirektoratet leverte i fjor en rapport med forslag til hvordan turistfisket kan reguleres bedre framover. I rapporten gjennomgås blant annet relevant kunnskapsgrunnlag og dagens turistfiske i sjø i Norge, etterfulgt av en beskrivelse av hvordan turistfiske er regulert i andre sammenlignbare land. Tekniske systemer og utfordringer omtales også. Siste del av rapporten omhandler arbeidsgruppens konkrete forslag til tiltak og begrunnelse for disse. Arbeidsgruppen har vært tydelig om at det i dag mangler reguleringer, gode kontrollpunkter og verktøy for å kunne kontrollere turistfisket – ut over det å kontrollere utførselskvote ved grensepassering. En innføring av arbeidsgruppens forslag til tiltak vil kunne sikre en mer bærekraftig utøvelse av turistfisket og gi grunnlag for et langt mer målrettet og effektivt kontrollarbeid.
Med utgangspunkt i arbeidsgruppens rapport ba jeg Fiskeridirektoratet om å raskt sende på høring forslag til tiltak som kan innføres i løpet av våren, og dermed bli gjeldende allerede fra denne turistfiskesesongen. Fiskeridirektoratet har nå sendt forslag til tiltak på høring, med høringsfrist 28. februar. Ett av forslagene som er sendt på høring, går ut på å redusere utførselskvoten fra 18 til 10 kilo fisk inntil to ganger per år. Nå ser jeg fram til å motta de innspillene som kommer til høringen og direktoratets anbefaling i etterkant av høringen, og deretter jobbe videre med å vurdere tiltakene.