Margret Hagerup (H): Flere politifolk melder om et endret trusselbilde med økt risiko og flere oppdrag der de må true med bruk av skytevåpen. Maktmiddelutvalgets flertall anbefaler generell bevæpning og Politidirektoratet har snudd i spørsmålet. De peker på behov for rask respons ved alvorlige hendelser og beskyttelse av tjenestepersonell.
Hvordan vurderer statsråden argumentene for generell bevæpning i lys av denne utviklingen, og mener statsråden tiden er inne for å endre dagens ordning med fremskutt lagring?
Begrunnelse
De siste årene har vi sett en betydelig endring i trusselbildet. Antall oppdrag der politiet må true med bruk av skytevåpen har økt markant, og vi ser en bekymringsfull utvikling der politiet i større grad enn tidligere selv er et utsatt mål. Samtidig rapporteres det om en kraftig økning i oppdrag som gjelder grov vold og trusler utført av personer med alvorlige psykiske lidelser - ofte ustabile personer med stort voldspotensial.
I 2022 la Maktmiddelutvalget frem sin rapport "Politiets bruk av maktmidler". Et flertall i utvalget konkluderte med å anbefale generell bevæpning av politiet. Deres vurdering bygger på at dagens trusselbilde innebærer økt risiko rundt folkerike steder og arrangementer, med bruk av lett tilgjengelige angrepsmidler som kniv, stikkvåpen og kjøretøy. Utvalget påpeker at politiet er en del av fiendebildet og at rask respons er avgjørende for å begrense skade.
Særlig betydningsfullt er det at Politidirektoratet, som tidligere var mot generell bevæpning, nå har endret standpunkt. Direktoratet vektlegger behovet for at politiet skal være best mulig rustet til å respondere på alvorlige og uventede hendelser for å redde liv, samt hensynet til tjenestepersonenes egen sikkerhet i kritiske situasjoner.
Dagens ordning med fremskutt lagring synes ikke lenger å gi politifolk den tryggheten de trenger for å løse sine oppdrag effektivt. Når oppdrag med høyere trusselnivå blir den nye normalen, bør vi vurdere om ikke også generell bevæpning bør være det - dog med en klar forståelse av at dette ikke innebærer bevæpning ved alle typer oppdrag. Politiets sivile preg skal og må opprettholdes, men må balanseres mot behovet for å gi politiet de verktøy de trenger for å ivareta både egen og befolkningens sikkerhet.