Skriftlig spørsmål fra Bjørnar Moxnes (R) til utenriksministeren

Dokument nr. 15:1114 (2024-2025)
Innlevert: 06.02.2025
Sendt: 06.02.2025
Besvart: 12.02.2025 av utenriksminister Espen Barth Eide

Bjørnar Moxnes (R)

Spørsmål

Bjørnar Moxnes (R): Hvordan reagerer regjeringen på USAs plan om å overta Gaza-stripen og hva vil regjeringa foreta seg for å hindre at Gaza blir etnisk renset for palestinere, med USAs støtte?

Begrunnelse

USAs president har i møte med Israels statsminister erklært at USA vil ta over og eie Gaza-stripen og han ville ikke utelukke å bruke amerikansk militærmakt for å oppnå dette. På møtet gjentok USAs president sin plan om å deportere den palestinske befolkningen til andre land i regionen.
USAs president har tidligere uttalt at USA er i samtaler om dette med Jordan, som allerede huser nærmere 2,4 millioner palestinske flyktninger, og at Gazas befolkning også skal sendes til Egypt. Israels forsvarsminister har startet forberedelsene til «frivillig utreise» og uttalte nylig at land som har anerkjent Palestina, inkludert Norge, er rettslig pliktet til å ta imot dem.
USAs plan vil innebære etnisk rensing av store deler av territoriet til den palestinske staten som Norge nylig har anerkjent, basert på Stortingets vedtak 16. november 2023.
Spørsmålsstiller vil vite om regjeringen fordømmer USAs planer om etnisk rensning av Gaza-stripen og hva den vil foreta seg for å hindre at den blir en realitet.

Espen Barth Eide (A)

Svar

Espen Barth Eide: Norge har i flere tiår hatt et sterkt engasjement for å bidra til en varig løsning på konflikten mellom israelere og palestinere. Det eneste som kan hindre nye kriger, er en politisk løsning som sikrer det palestinske folket selvbestemmelse i sin egen stat, altså en tostatsløsning der Palestina og Israel lever i fred med hverandre.
Det er i dag et stort internasjonalt engasjement knyttet til Palestinas fremtid. I dette ordskiftet er det viktig for Norge å understreke at Palestina, inkludert Gaza, er palestinernes hjemland. I likhet med israelerne har det palestinske folket en grunnleggende rett til selvbestemmelse, en egen stat og å bli værende i sitt eget land.
Som Norge har vært og vil fortsette å være tydelig på: tvungen overføring av sivilbefolkningen i okkuperte områder til andre land er forbudt etter folkeretten.
Et stort flertall av landene i verden støtter en tostatsløsning der israelere og palestinere kan leve i fred, trygghet og verdighet i to selvstendige stater. Nabolandene til Israel og Palestina spiller en nøkkelrolle. Videre står Saudi-Arabia, som har en viktig regional lederrolle, fast ved at en selvstendig palestinsk stat er en forutsetning for normalisering av forbindelsene til Israel. Norge vil i tiden framover fortsette med aktivt diplomati for en tostatsløsning, ikke minst gjennom vår ledende innsats sammen med EU og Saudi-Arabia i Den globale alliansen for implementering av tostatsløsningen.
Det er avgjørende at gjenoppbyggingen av Gaza ledes av palestinerne selv. Palestinsk eierskap har vært et førende prinsipp så lenge Norge har ledet giverlandsgruppen for Palestina (AHLC), og et sentralt poeng for Norge å fremme i alle relevante samtaler og multilaterale fora.