Skriftlig spørsmål fra Silje Hjemdal (FrP) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1107 (2024-2025)
Innlevert: 05.02.2025
Sendt: 06.02.2025
Besvart: 12.02.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Silje Hjemdal (FrP)

Spørsmål

Silje Hjemdal (FrP): Hva vil statsråden foreta seg på sitt felt for å gi flere unge en mulighet til å inkluderes i arbeidslivet, og vil statsråden sørge for endringer i alkoholloven slik at 16 og 17-åringer kan servere og selge alkohol i butikker, bensinstasjoner, kiosker og restauranter?

Begrunnelse

Ved flere anledninger har Arbeiderpartiet og regjeringen snakket om deres bekymring unge mennesker som faller utenfor utdanning og arbeidsliv. Festtalene har vært mange, men det har vært lite vilje til å endre rigide regler og lovverk som faktisk ville betydd en forskjell for hvilke jobber unge mennesker kan søke på.
NHO Vestland som nå har et prosjekt i samarbeid med Vestland Fylkeskommune og Nav for unge, "Sommarjobb i Vest". Et prosjekt jeg heier på og som jeg håper gir resultater.
Imidlertid er det ulike tilbakemeldinger fra unge og arbeidsgivere på at strenge lover og regler hindrer unge fra å søke og arbeidsgivere i å ansette.
Et konkret innspill som også NHO Reiseliv støtter er moderniseringer i alkoholloven.
Kort fortalt gjelder problemstillingen at 16 og 17-åringer i dag kan tappe øl, men ikke servere den. Det fremstår forståelig nok som svært byråkratisk og unødvendig strengt. Det finnes for eksempel unntak for dem som går service- og matfag. Da burde det være en smal sak å tillate at unge mennesker å servere øl under oppsyn av ansatte over 18 år.
https://www.nrk.no/buskerud/nho-reiseliv-vil-la-16-aringer-servere-alkohol-_-helse--og-omsorgsdepartementet-sier-nei-1.17239766

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Å jobbe for å inkludere unge i utdanning og i arbeidsliv, og forhindre ekskludering, er en hovedprioritet for regjeringen. Regjeringens stortingsmelding om arbeidsmarkedspolitikken som ble lagt fram i fjor, varslet om flere tiltak for å få flere i jobb, blant annet et helt nytt arbeidsrettet ungdomsprogram, mer og bedre bruk av opplæring og lønnstilskudd, og flere og bedre lavterskeltilbud for unge.
Det at 16- og 17-åringer ikke kan servere og selge alkohol er ikke til hinder for at denne aldersgruppen kan jobbe i butikker eller restauranter, men de må gis andre arbeidsoppgaver enn å selge og servere alkohol. Når det gjelder bensinstasjoner og kiosker, har aldersgrensen ingen betydning da det på slike steder er forbud mot å selge alkohol.
De gjeldene aldersgrensene for salg og servering av alkohol er godt begrunnet og regulert i alkoholloven. Loven har som mål å begrense i størst mulig utstrekning de samfunnsmessige og individuelle skader som alkoholbruk kan innebære. Som et ledd i dette sikter loven på å begrense forbruket av alkoholholdig drikk.
Alkohol er ingen ordinær vare, og for regjeringen er det viktig å opprettholde en restriktiv, solidarisk og helhetlig alkoholpolitikk, basert på effektive virkemidler. Aldersgrenser for kjøp og servering/salg av alkohol er et av flere virkemidler i den norske alkoholpolitikken. Dette virkemidlet er godt dokumentert og bidrar til å begrense forbruket av alkohol, og tilhørende helsemessige og sosiale skader. Samlet sett bidrar norsk alkoholpolitikk til at Norge har lavere alkoholforbruk sammenliknet med andre europeiske land, og det gjelder også for barn og unge.
Det å servere og selge alkohol krever forståelse for alkohollovverket og ansvarlighet både i salg- og serveringssituasjoner, herunder forbud mot å selge til en person som er åpenbart påvirket av rusmidler og de vurderingene som må gjøres relatert til det. I tillegg må det gjøres vurderinger av alder og langing. Dette kan være krevende situasjoner og vurderinger for en 16- eller 17-åring å forholde seg til. For at reglene for kjøp av alkohol skal være effektive må de opprettholdes og kontrolleres av den som selger eller serverer. Det er et stort ansvar å legge på unge personer. En eventuell endring i regelverket som tillater at 16- og 17-åringer kan servere og selge alkohol antas i tillegg å ha en marginal effekt når det gjelder å inkludere dem i arbeidslivet, da de allerede kan gjøre andre arbeidsoppgaver på steder som selger alkohol. Vi mener derfor det er riktig å opprettholde de gjeldende aldersgrensene for salg og servering av alkohol. Inkludering av unge i arbeidslivet er viktig, men det er andre virkemidler som her må benyttes.
Det finnes i dag et unntak fra aldersgrensene når det gjelder personer med kokk-, servitør- eller resepsjonistfagbrev. Disse kan selge eller skjenke alkoholholdig drikk selv om de er under aldersgrensene. I tillegg kan lærlinger og elever i kokk-, servitør- eller resepsjonistfag i videregående skole under praktisk opplæring i bedrift, likevel selge og servere alkoholholdig drikk når dette er nødvendig av hensyn til opplæringen. Det er da et vilkår at det foreligger en reell opplæringssituasjon, hvor salg eller servering av alkoholholdig drikk inngår som en del av en fastsatt læreplan.