Skriftlig spørsmål fra Hanne Benedikte Wiig (R) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:1104 (2024-2025)
Innlevert: 05.02.2025
Sendt: 05.02.2025
Besvart: 11.02.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Hanne Benedikte Wiig (R)

Spørsmål

Hanne Benedikte Wiig (R): På hvilken måte vil ministeren sikre seg at lovverket og bestemmelsene i foretaksmøtet fra 3. juli 2024 vil ligge til grunn for et vedtak i Helse Nord den 26. februar 2025, da spesifikt når det gjelder akuttfunksjonene og en bærekraftig og fremtidsrettet drift ved begge akuttsykehus på Helgeland?

Begrunnelse

3.7.24 ble det i foretaksmøte gjort et nytt strukturvedtak om sykehus på Helgeland, et vedtak som vi frykter følger seg inn i rekken av vedtak og som gir administrasjonene i Helgelandssykehuset (HHF) og Helse Nord fritt spillerom.
24.1.25 forkastet styret i HHF forslaget fra egen administrasjon, på et helt vesentlig punkt. Administrasjonens forslag når det gjelder indremedisinske pasienter vil innebære en lengre reise for pasienter fra Mosjøen til Rana, på opptil 20 minutter, i akutte situasjoner. Forslaget ville undergravd pasientvolumet til sykehuset i Sandnessjøen. Med det viktige søkelyset på beredskap og den lovstridige praksisen statsforvalteren har påpekt fra Helse Nord i PCI-saken, er denne representanten glad for at faglige argumenter ble lyttet til av styret i HHF.
Spørsmålet videre er hvordan administrasjonen i Helse Nord vil forholde seg til vedtaket fra HHF. Signalene vi har fått så langt, tyder på at man administrativt i Helse Nord tviholder på drømmen om ett sykehus på Helgeland, som er forkastet av et flertall på Stortinget. Sett i lys av lov om spesialisthelsetjenestens paragraf 2-2. Plikt til forsvarlighet, og at man «skal tilrettelegge sine tjenester slik at personell som utfører tjenestene, blir i stand til å overholde sine lovpålagte plikter, slik at den enkelte pasient gis et helhetlig og koordinert tjenestetilbud», er det på sin plass å minne om at funksjonsdelingen skal sikre pasientens interesser, og at pasientsikkerhet skal være førende. Da må man også unngå å sette personellet i situasjoner som ikke vil underbygge dette.
Om administrasjonen i Helse Nord legger frem et likelydende vedtak som HHFs administrasjon, og det skulle få flertall, vil det altså bety at man ser bort i fra lovverk, legeforeningens høringssvar, kommunelegene som har pasientene i Mosjøen og Sandnessjøen som nedslagsfelt og den faglige ekspertisen i styret i HHF.
Det ble i foretaksmøtet presisert at sykehusene i Sandnessjøen og Mo i Rana begge skal være akuttsykehus.

«Dette innebærer akutt-tilbud innenfor generell indremedisin, generell kirurgi og fødsler. Foretaksmøtet la til grunn at funksjonsfordelingen mellom de to akuttsykehusene skjer på en måte som støtter opp under akuttfunksjonene og en bærekraftig og framtidsrettet drift begge steder.»

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Jeg godkjente i foretaksmøte med Helse Nord RHF 3. juli i fjor at tjenestetilbudet i Helgelandsykehuset skal baseres på en modell med ett sykehus, der lokalisasjonene Mo i Rana og Sandnessjøen er akuttsykehus. Vedtaket i foretaksmøtet innebar videre at Helse Nord RHF i samarbeid med Helgelandsykehuset HF skal beslutte funksjons- og oppgavefordelingen ut over somatiske akuttfunksjoner.
Som representanten viser til, la jeg i foretaksmøtet til grunn at funksjonsfordelingen mellom de to akuttsykehusene skulle skje på en måte som støtter opp under akuttfunksjonene og en bærekraftig og framtidsrettet drift begge steder. Samtidig viste jeg i foretaksmøtet til at Helgelandssykehuset HF har store utfordringer i driften og må gjennomføre tiltak for å sikre en økonomisk forsvarlig drift. Det ble i det samme foretaksmøtet også behandlet egen sak (sak 4) om Tiltak som bidrar til bærekraft i Helse Nord.
Situasjonen i Helse Nord og i Helgelandssykehuset er utfordrende. Helse Nord RHF har ansvar for å sikre en funksjonsfordeling som bidrar til å styrke fagligheten og kvaliteten i pasienttilbudet. Samtidig har Helse Nord RHF ansvar for å legge opp til en drift som sikrer faglig bærekraft innenfor økonomiske rammer. Her er det flere hensyn som må avveies mot hverandre når styret i Helse Nord RHF etter planen behandler saken 26. februar.