Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1098 (2024-2025)
Innlevert: 05.02.2025
Sendt: 05.02.2025
Besvart: 12.02.2025 av næringsminister Cecilie Myrseth

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): 5. februar la Equinor frem planer om å kutte i inveseringspotten til fornybar energi, redusere kapasitetsmålet for fornybar energiproduksjon, samtidig som selskapet skal øke olje- og gassproduksjonen.
Mener næringsministeren at kutt i fornybart og økningen i fossilt er i tråd med eierskapsmeldingen som sier at statseide selskaper skal være i tråd med Parisavtalen, en forventning som ble gjentatt i en protokolltilførsel på Equinors generalforsamling i 2023?

Begrunnelse

I eierskapsmeldingen som ble lagt frem av Støre-regjeringen slås det fast at statseide selskaper må «sette mål og iverksette tiltak for reduksjon i klimagassutslipp på kort og lang sikt i tråd med Parisavtalen». På Equinors generalforsamling i 2023 ble det lagt ved en protokolltilførsel, hvor staten gjentok forventningen til at Equinors styre følger opp forventningene i eierskapsmeldingen om at selskapene skal iverksette mål og tiltak i tråd med Parisavtalen.
Det internasjonale energibyrået, IEA, har slått fast at verden ikke trenger noen nye olje- og gassfelt om verden skal nå 1,5-gradersmålet og med det innfri Parisavtalens ambisjon. Tvert imot trengs det store investeringer i fornybar energi, slår IEA fast.
At Equinor nå kutter i kapasitetsmål for fornybar energiproduksjon og kutter i investeringspotten til fornybar energi, samtidig som de annonserer økt olje- og gassproduksjon viser at Equinors styre ikke følger opp forventningene fra eierskapsmeldingen, som ble gjentatt i klartekst for styret på generalforsamlingen i 2023.

Cecilie Myrseth (A)

Svar

Cecilie Myrseth: I eierskapsmeldingen, Meld. St. 6 (2022 - 2023) Et grønnere og mer aktivt statlig eierskap – Statens direkte eierskap i selskaper, redegjør regjeringen for statens forventninger til selskapene der staten eier aksjer, hvordan staten som eier følger opp selskapene - inkludert rollefordelingen mellom eier, styret og daglig leder og for statens mål og begrunnelse for eierskapet i hvert av selskapene.
Statens mål som eier i Equinor ASA er høyest mulig avkastning over tid innenfor bærekraftige rammer. Dette forutsetter at selskapet integrerer og balanserer økonomiske, sosiale og miljømessige forhold gjennomgående i sine ambisjoner, mål, strategier og virksomhetsstyring. Begrunnelsen for eierskapet er å opprettholde et ledende energiselskap med hovedkontorfunksjoner i Norge.
Det fremgår også av meldingen at staten blant annet forventer at

i) Selskapene identifiserer og håndterer risiko og muligheter knyttet til klima og integrerer dette i sine strategier.
ii) Selskapene setter mål og iverksetter tiltak for reduksjon i klimagassutslipp på kort og lang sikt i tråd med Paris-avtalen, og rapporterer om måloppnåelse. Målene er vitenskapsbaserte der dette er tilgjengelig.
iii) Selskapene rapporterer på direkte og indirekte klimagassutslipp og klima-risiko, og benytter anerkjente standarder for rapportering på klimagassutslipp og klimarisiko. Staten forventer generelt at styret og administrasjonen i alle selskapene arbeider aktivt med statens forventninger.

Staten som eier har dialog med Equinor om en rekke temaer som er relevante for en eier, herunder strategi, lønnsomhet, kapitalisering, klimagassutslipp/-risiko, Parisavtalen, robusthet og risikostyring mv. Statens forventningsområder er også tema.
Det er styrets ansvar å forvalte selskapet, inkludert å fatte investeringsbeslutninger og å legge selskapets strategi, jf. selskapslovgivningens rollefordeling mellom eier, styret og daglig leder samt allment anerkjente eierstyringsprinsipper og -standarder som er omtalt i eierskapsmeldingen.
Equinor la i 2022 frem en energiomstillingsplan for generalforsamlingen til rådgivende avstemning. Selskapet har rapportert på planen hvert år, og planlegger å legge frem en oppdatert plan for en ny rådgivende avstemning på årets ordinære generalforsamling. Oppfølging av omstillingsplanen, basert på forventningene i eierskapsmeldingen, er tema i eierdialogen.
Equinor annonserte på sin kapitalmarkedsdag 5. februar i år at de blant annet justerer sine investeringer innenfor fornybar kraft og lavkarbon. Dette er noe også selskapets konkurrenter har gjort, for å tilpasse seg krevende markeder. Samtidig er selskapets ambisjon om netto nullutslipp i 2050 ikke endret.
Endringene vil slik jeg forstår det bli reflektert i selskapets oppdaterte energiomstillingsplan som skal legges frem i forkant av årets generalforsamling. Staten som eier vil vurdere og ta stilling til planen på generalforsamlingen, der den vil legges frem til rådgivende avstemning.