Skriftlig spørsmål fra John-Peder Denstad (R) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:1095 (2024-2025)
Innlevert: 05.02.2025
Sendt: 05.02.2025
Rette vedkommende: Arbeids- og inkluderingsministeren
Besvart: 12.02.2025 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

John-Peder Denstad (R)

Spørsmål

John-Peder Denstad (R): Hvilke opplæringstiltak teoretisk og praktisk om håndtering av vold og trusler vil kunnskapsministeren sette i gang for å øke kompetansen hos ansatte i yrker som ofte utsettes for vold og trusler slik at risikoen for uønskede hendelser som medfører fysiske og psykiske skader kan reduseres?

Begrunnelse

I en artikkel i Frifagbevegelse 16.12.24 listes det opp flere yrker med en stor andel ansatte som opplever vold, trusler og mobbing.
Ambulansepersonell: 70 % har mottatt trusler om vold på jobb de siste 12 måneder. 37 % har vært utsatt for fysisk vold siste 12 måneder. Litt over halvparten har opplevd sladder og baksnakking. 35 % har vært involvert i krangler og konflikter.
Trafikkbetjenter: 56 % har opplevd trusler om vold. 11 % har opplevd fysisk vold. 22 % mobbing, 9 % digitale krenkelser, 46 % for sladder og baksnakking.
Helsefagarbeidere: 49 % har opplevd trusler om vold på jobb. 38 % har opplevd fysisk vold. 16 % oppgir at de har opplevd mobbing.
Ansatte i tilrettelagt undervisning: 45 % har opplevd fysisk vold, som er på topp av alle yrkesgruppene. 50 % har opplevd trusler om vold. 14 % har opplevd mobbing.
Bussjåfører: 34 % har opplevd trusler om vold. 6 % har vært utsatt for vold. 19 % har vært eksponert for mobbing siste 12 månedene, og 5 % for digitale krenkelser.
Nav-ansatte: 32 % har opplevd trusler om vold mens 3 % har opplevd fysisk vold. 20 % oppgir at de har vært eksponert for digitale krenkelser de siste 12 månedene.
I tillegg er brannforebyggere, frisører, dyrepleiere, ansatte i bad og idrettsanlegg, ansatte i barnehage, helsesekretærer og kontorfaglig skolepersonell utsatt.
Overnevnte tall om ansatte utsatt for vold og trusler i arbeid er uakseptable, og skjer til tross for Arbeidsmiljølovens (AML) bestemmelser: Farer og problemer skal kartlegges, risikoforholdene vurderes og nødvendige tiltak iverksettes, jfr. AML § 3-1. Det skal vurderes om det er særlig risiko knyttet til alenearbeid i virksomheten, og nødvendige tiltak skal iverksettes, jfr. AML § 4-1. Nattarbeidere skal så langt det er mulig beskyttes mot vold, trusler og uheldige belastninger som følge av kontakt med andre, jfr. AML § 4-3. Arbeidsmiljøutvalget kan pålegge arbeidsgiveren å gjennomføre konkrete tiltak for å utbedre arbeidsmiljøet hvis det er nødvendig for å verne arbeidstakernes liv og helse, jfr. AML § 7-2.
I eksempelvis bussjåføryrket er det et problem at bussjåfører er pålagt å kreve fremleggelse av nattbussbillett. Det er en risiko for sjåfører i møte med blant annet et økende antall rusa passasjerer. Bedre kompetanse for å håndtere slike situasjoner er nødvendig.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Arbeidsmiljøloven stiller krav om at arbeidstaker, så langt det er mulig, skal beskyttes mot vold, trusler og uheldige belastninger som følge av kontakt med andre og om at arbeidstaker skal få den opplæring, øvelse og instruksjon som er nødvendig for å ivareta sikkerheten. Videre gir forskrift om utførelse av arbeid spesifikke krav til tiltak for å forebygge og håndtere vold og trusler om vold, se forskriftens kapittel 23. Blant annet stilles det krav om at det skal gis nødvendig opplæring og øvelse i forebygging og håndtering av vold- og trusselsituasjoner, samt i bruk av eventuelt sikkerhetsutstyr.
Arbeidstilsynet gjennomfører regelmessig tilsyn for å kontrollere at virksomhetene følger regelverket. I årene 2023-2024 kontrollerte Arbeidstilsynet forhold knyttet til vold og trusler i overkant av 1500 tilsyn. Om lag 1000 av disse tilsynene hadde et særskilt fokus på at arbeidsgiver sørger for nødvendig opplæring og øvelse slik at arbeidstaker så langt det er mulig er beskyttet mot vold og trusler om vold. Arbeidstilsynet jobber også bredt med veiledning om dette temaet.
I 2023 ble det gjennomført en egen veiledningskampanje i undervisningssektoren som blant annet tok for seg vold og trusler. Kampanjen ble fulgt opp med tilsyn med skolenes arbeid for å forebygge og håndtere vold og trusler i 2024. Erfaringene fra undervisningssektoren tar Arbeidstilsynet nå med seg for å gjennomføre lignende bransjetilpassede opplegg i sektorene sykehjem, hjemmetjeneste og sykehus.
Avslutningsvis vil jeg vise til at departementet har gitt Arbeidstilsynet i oppdrag å nedsette og lede en partssammensatt arbeidsgruppe som på bred basis skal vurdere dagens ordninger for HMS-opplæring for verneombud, medlemmer av arbeidsmiljøutvalg, arbeidsgivere og ansatte med lederoppgaver. Arbeidsgruppen tar sikte på å levere sin rapport i løpet av våren 2025.