Skriftlig spørsmål fra John-Peder Denstad (R) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:1095 (2024-2025)
Innlevert: 05.02.2025
Sendt: 05.02.2025
Rette vedkommende: Arbeids- og inkluderingsministeren
Til behandling

John-Peder Denstad (R)

Spørsmål

John-Peder Denstad (R): Hvilke opplæringstiltak teoretisk og praktisk om håndtering av vold og trusler vil kunnskapsministeren sette i gang for å øke kompetansen hos ansatte i yrker som ofte utsettes for vold og trusler slik at risikoen for uønskede hendelser som medfører fysiske og psykiske skader kan reduseres?

Begrunnelse

I en artikkel i Frifagbevegelse 16.12.24 listes det opp flere yrker med en stor andel ansatte som opplever vold, trusler og mobbing.
Ambulansepersonell: 70 % har mottatt trusler om vold på jobb de siste 12 måneder. 37 % har vært utsatt for fysisk vold siste 12 måneder. Litt over halvparten har opplevd sladder og baksnakking. 35 % har vært involvert i krangler og konflikter.
Trafikkbetjenter: 56 % har opplevd trusler om vold. 11 % har opplevd fysisk vold. 22 % mobbing, 9 % digitale krenkelser, 46 % for sladder og baksnakking.
Helsefagarbeidere: 49 % har opplevd trusler om vold på jobb. 38 % har opplevd fysisk vold. 16 % oppgir at de har opplevd mobbing.
Ansatte i tilrettelagt undervisning: 45 % har opplevd fysisk vold, som er på topp av alle yrkesgruppene. 50 % har opplevd trusler om vold. 14 % har opplevd mobbing.
Bussjåfører: 34 % har opplevd trusler om vold. 6 % har vært utsatt for vold. 19 % har vært eksponert for mobbing siste 12 månedene, og 5 % for digitale krenkelser.
Nav-ansatte: 32 % har opplevd trusler om vold mens 3 % har opplevd fysisk vold. 20 % oppgir at de har vært eksponert for digitale krenkelser de siste 12 månedene.
I tillegg er brannforebyggere, frisører, dyrepleiere, ansatte i bad og idrettsanlegg, ansatte i barnehage, helsesekretærer og kontorfaglig skolepersonell utsatt.
Overnevnte tall om ansatte utsatt for vold og trusler i arbeid er uakseptable, og skjer til tross for Arbeidsmiljølovens (AML) bestemmelser: Farer og problemer skal kartlegges, risikoforholdene vurderes og nødvendige tiltak iverksettes, jfr. AML § 3-1. Det skal vurderes om det er særlig risiko knyttet til alenearbeid i virksomheten, og nødvendige tiltak skal iverksettes, jfr. AML § 4-1. Nattarbeidere skal så langt det er mulig beskyttes mot vold, trusler og uheldige belastninger som følge av kontakt med andre, jfr. AML § 4-3. Arbeidsmiljøutvalget kan pålegge arbeidsgiveren å gjennomføre konkrete tiltak for å utbedre arbeidsmiljøet hvis det er nødvendig for å verne arbeidstakernes liv og helse, jfr. AML § 7-2.
I eksempelvis bussjåføryrket er det et problem at bussjåfører er pålagt å kreve fremleggelse av nattbussbillett. Det er en risiko for sjåfører i møte med blant annet et økende antall rusa passasjerer. Bedre kompetanse for å håndtere slike situasjoner er nødvendig.

Svar

Svaret er ennå ikke tilgjengelig