Skriftlig spørsmål fra John-Peder Denstad (R) til energiministeren

Dokument nr. 15:1094 (2024-2025)
Innlevert: 05.02.2025
Sendt: 05.02.2025
Til behandling

John-Peder Denstad (R)

Spørsmål

John-Peder Denstad (R): Hva vil statsråden gjøre for at potensielle og «gryteklare» prosjekter for industri utbygging som er lagt bort eller satt på hold på grunn av manglende tilgang på eller prioritering av kraft i de ulike regionene i Norge, særlig i eksisterende industriparker, kan iverksettes?

Begrunnelse

Strømpriskrisa har vart i fire år. Det er fremdeles ingen løsning på de ustabile og skyhøye prisene som er et stort problem med negative konsekvenser for norske industribedrifter. Det er paradoksalt at Norge har store kraftoverskudd, og at prisregionen NO2 med høyest kraftproduksjon og kraftoverskudd også er den regionen som har de høyeste prisene.
Regjeringas eneste løsning synes å være «mer av alt – raskere», dvs. å bygge ned norsk natur for å bygge ut mer vindkraft på land. Mer utbygging vil, slik De Facto Kunnskapssenter for fagorganiserte har vist i flere rapporter, mest sannsynlig ikke påvirke prisene nevneverdig, men bare sikre mer eksport gjennom kablene til Tyskland og England som ble åpnet i 2021.
Energikommisjonen, regjeringa, LO og andre ledende samfunnsaktører tar det for gitt at vi styrer mot kraftunderskudd. Dette skyldes 1) at det foregår en storstilt elektrifisering av olje- og gassinstallasjoner med kraft fra land, inkludert Haltenbanken. 2) at internasjonale giganter som Google og Tiktok søker å etablere store datasentre i Norge, henholdsvis i Grenland og i Innlandet, 3) avkarbonisering av prosessindustrien og ny fornybar industri vil kreve tilgang til mer kraft. 4) elektrifisering av transportsektoren.
Dagens politikk legger til rette for alle overnevnte utviklingstrekk, og derfor er det logisk at man advarer mot kraftunderskudd i framtida.
Flere potensielle industriprosjekter regionalt står i kø på grunn av manglende kraft. Selv om Norge nasjonalt har stort kraftoverskudd, er situasjonen varierende fra region til region. Det er derfor nødvendig å skaffe oversikt ved å innhente informasjon om dagens regionale kraftframskrivninger fra NVE, Statnett og private aktører og på det grunnlag gjøre regionale analyser av kraftbalanse og kraftbehov.
Det er også nødvendig å gjennomgå status på de overnevnte planlagte industriutbyggingsprosjektene, og analysere hvordan det vil påvirke de ulike regionale kraftbalansene om disse gjennomføres som planlagt.
Det er nødvendig at regjeringa foreslår en alternativ politisk løsning basert på at kraften prioriteres strengere, slik at vi kan unngå en situasjon hvor lokal industri som skaper verdier, arbeidsplasser og skatteinntekter må vike for oljeselskaper og internasjonale giganter som Google og Tiktok

Svar

Svaret er ennå ikke tilgjengelig