Skriftlig spørsmål fra Abid Raja (V) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:1086 (2024-2025)
Innlevert: 04.02.2025
Sendt: 04.02.2025
Besvart: 11.02.2025 av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun

Abid Raja (V)

Spørsmål

Abid Raja (V): Vil statsråden følge opp informasjonen som har kommet frem om brudd på lærenormen og følge opp hva som er årsaken til at så mange kommuner bryter normen for lærertetthet?

Begrunnelse

Utdanningsnytt, Klassekampen og NRK har alle omtalt Utdanningsforbundets opptelling av antall kommuner som bryter lærenormen. I en opptelling gjort av Utdanningsforbundet bryter 1 av 3 kommuner lærenormen. I omtalen står det blant annet: «Lærenormen er et godt utgangspunkt for mest mulig likeverdig tilbud. Men i en skole der elevenes rettigheter og behov ikke er i samsvar med kostnadene, har kravene om norm blitt vanskelig for lederne» Læreren er den aller viktigste innsatsfaktoren for elevenes læring i skolen. Kvalifiserte lærere og at lærerne har nok kolleger på jobb på skolen sin er viktig for kvaliteten i skolen. Spørsmålsstiller mener det er viktig at man følger opp det som har kommet frem i arbeidet Utdanningsforbundet har gjort og at det er behov for å få mer kunnskap om brudd på lærenormen og bakgrunnen for bruddene.

Kari Nessa Nordtun (A)

Svar

Kari Nessa Nordtun: Jeg deler synet på hvor viktige lærerne er for elevenes læring og utvikling i skolen, og at lærernormen er viktig for å sikre elevene god lærertetthet uansett hvilken skole de går på eller hvor i landet de bor.
Mitt inntrykk er at kommunene og fylkeskommunene er opptatt av å følge de rammene som gjelder for opplæringen. Tall fra Grunnskolens informasjonssystem (GSI) for skoleåret 2024 2025, viser at 89 prosent av offentlige grunnskoler oppfyller lærernormen på 1. - 4. trinn. På 5. - 7. trinn oppfyller 95 prosent av skolene kravet, mens 91 prosent oppfyller på 8. - 10. trinn. Tallene er nesten de samme som forrige skoleår.
Det er verdt å merke seg at blant skolene som ikke oppfyller normen er det mange som mangler mindre enn et halvt årsverk.
For noen kommuner er det utfordrende å få tak i nok kvalifiserte ansatte. Regjeringens mål er at flere skal velge lærerutdanningen, og vi har sammen med de mest sentrale partene i utdanningssektorene utarbeidet en rekrutteringsstrategi som handler om å få flere søkere til lærerutdanningen, og at flere skal bli i yrket.
Flere kommuner og fylkeskommuner står i en krevende økonomisk situasjon, med økte kostnader på flere tjenesteområder. Sammen med SV har regjeringen derfor økt bevilgningene til kommunene og fylkeskommunene med til sammen 13 mrd. kroner i 2025.
Gode skoler og et godt oppvekstmiljø er viktig både for det enkelte barn og for samfunnet, og jeg forventer at alle kommuner oppfyller lærernormen.