Skriftlig spørsmål fra Lene Westgaard-Halle (H) til landbruks- og matministeren

Dokument nr. 15:1083 (2024-2025)
Innlevert: 04.02.2025
Sendt: 04.02.2025
Til behandling

Lene Westgaard-Halle (H)

Spørsmål

Lene Westgaard-Halle (H): Miljødirektoratet oppgir «mangel på kunnskap, informasjon og motivasjon» som en viktig barriere for å nå utslippskutt i jordbrukssektoren. Det samme påpekes mer eller mindre også når regjeringens landbrukspolitikk kritiseres. En landbrukspolitikk som i liten grad tar innover seg faglige råd, det være seg kostholdsråd eller miljøfaglige.
Hva tenker derfor statsråden om virkemidlene Miljødirektoratet foreslår for jordbrukssektoren frem til 2035, spesielt med tanke på kosthold, og hvordan vil han følge dem opp?

Begrunnelse

Miljødirektoratet la 22. januar i år frem rapporten Klimatiltak i Norge. Rapporten inneholder et oppdatert kunnskapsgrunnlag om hvordan vi i Norge kan redusere våre nasjonale utslipp og foreslår tiltak i alle sektorer i samfunnet. Direktoratet viser til at farten på klimaomstillingen må akseleres. Av tiltakene som Miljødirektoratet foreslår er det blant annet forbud mot salg av rødt og bearbeidet kjøtt med tap, et opplysningskontor for et kosthold i tråd med kostrådene og 50% prisøkning på rødt kjøtt relativt til andre matvarer. Det fremgår i rapporten av mesteparten av utslippskuttene fra jordbruk må komme gjennom endret kosthold.

Svar

Svaret er ennå ikke tilgjengelig