Skriftlig spørsmål fra Frank Edvard Sve (FrP) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:1082 (2024-2025)
Innlevert: 03.02.2025
Sendt: 04.02.2025
Besvart: 11.02.2025 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

Frank Edvard Sve (FrP)

Spørsmål

Frank Edvard Sve (FrP): Vil samferdselsministeren ta fatt i utfordringene til godsoperatørene ved Raumabanen med bakgrunn i enda en stenging av Dovrebanen, og hva har statsråden og regjeringen tenkt å foreta seg med avbøtende tiltak i denne saken?

Begrunnelse

Høsten 2023 rammet krisen. Randkleiv bru kollapset og deler av Dovrebanen ble umiddelbart stengt. Først ni måneder senere gikk togtrafikken som normalt.
Godstrafikken over Raumabanen vart hardt rammet, og gods operatøren der måtte gå tilbake til dør til dør transport med lastebil, der gods på bane mista mange kunder.
Nå er Dovrebanen på nytt stengt etter at Bane Nor den 21. januar måtte stenge delar av Dovrebanen på grunn av flomskader på Otta bru, og blir trolig stengt til midten av april mnd.
Dette betyr at på godsterminalen på Øran i Åndalsnes så står på nytt sporene tomme og det er ingen trafikk.
Estimerte tapa for operatøren pga. stengt bane er på 1,6 million kr for hver uke toget ikke får kjørt, i tillegg til løpende kostnader. Ansette hos operatøren lokalt og i Trondheim er permitterte.
Lokalt frykter en at permitteringene kan ende med oppsigelser om ikke storsamfunnet raskt garanterer erstatning for stengingen av gods aktørene slik som til persontog aktørene.
Vedlikeholdsetterslepet på jernbanesektoren bare øker med dagens regjering, noe dette belyses med enda en langvarig stenging av Dovrebanen som rammer transporten med Raumabanen brutalt.
Det etterlyses en erstatningsløsning som må på plass og det raskt, slik at operatørene for godstransporten kan drive videre.

Jon-Ivar Nygård (A)

Svar

Jon-Ivar Nygård: Otta Jernbanebru har måttet stenge på grunn av store isdannelser og vannføring mot det søndre landkaret på brua. Bane NORs siste prognoser for gjenåpning er midten av april.
Stengningen av brua fører til store konsekvenser for jernbanetrafikken, og særlig for godsoperatørene. Jernbanedirektoratet har i dialog med Bane NOR innhentet informasjon fra berørte godstogselskaper om behov for å fremføre godstog på Rørosbanen i perioden hvor det ikke kan kjøres gjennomgående avganger på Dovrebanen. Basert på innspillene, er det konkludert med at kapasitet for ekstra godstog på Rørosbanen kan begrenses til restkapasitet som i svært beskjeden grad berører persontrafikken. Det kan daglig kjøres tre avganger hver vei på restkapasitet og det dekker innmeldt behov.
Regjeringen ønsker å legge til rette for mer gods på jernbane. Vi ser at de mange hendelsene på infrastrukturen de siste årene har gitt vanskelige rammevilkår for å drive med godstransport på bane. Det viktigste langsiktige arbeidet vi gjør er å øke innsatsen til vedlikehold og fornying av infrastrukturen for å bedre driftsstabiliteten og dermed jernbanens konkurranseevne mot vei. Regjeringen har i 2025-budsjettet fulgt opp denne satsingen med en kraftig økning i bevilgningene til drift, vedlikehold og fornying, på 3,2 mrd. kroner i forhold til saldert budsjett 2024. Hendelsene med både Randklev bru og Otta bru viser også viktigheten av arbeidet som gjøres med klimatilpasning av infrastrukturen, og utbedring av drensanlegg, som er en viktig del av fornyingsarbeidet.
Da Randklev bru kollapset i august 2023 fikk vi raskt på plass en midlertidig støtteordning til godsselskapene som ikke lenger kunne frakte gods på banestrekningen. På grunn av statsstøtteregelverk kan vi ikke uten videre gjeninnføre den samme ordningen i dagens situasjon. Men både Samferdselsdepartementet og Jernbanedirektoratet jobber nå for fullt med å vurdere liknende løsninger og andre relevante tiltak innenfor det handlingsrommet regelverket setter.
Jernbanedirektoratet har mandag 10.02. varslet godsselskapene at de vil åpne for å fremskynde utbetalingen av deler av Tilskudd til godsoverføring fra vei til bane. Dette tilskuddet utbetales i utgangspunktet etterskuddsvis for godstransporten som er kjørt gjennom et helt år, fra 01.07. til 30.06. Det er bevilget 104,8 millioner kroner til ordningen i 2025 og jernbanedirektoratet legger opp til å utbetale 40 pst. av denne summen ved utgangen av februar. Dette vil kunne gi vesentlig bidrag til likviditeten til selskapene.