Skriftlig spørsmål fra Marie Sneve Martinussen (R) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:1081 (2024-2025)
Innlevert: 03.02.2025
Sendt: 04.02.2025
Besvart: 19.02.2025 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Marie Sneve Martinussen (R)

Spørsmål

Marie Sneve Martinussen (R): Kan statsråden redegjøre for hvilke alternative lokasjoner for sprengstoffabrikken som er vurdert, og hvilket arbeid som er lagt ned for å finne aktuelle grå arealer hvor en slik fabrikk kan plasseres?

Begrunnelse

Nylig ble lokalpolitikerne i Asker kommune presentert for planer om en enorm sprengstoffabrikk i Hurummarka. Planene kommer fra produsenten Chemring Nobel, som allerede har produksjon med store miljøkonsekvenser i Hurum, i samarbeid med forsvarsdepartementet. Rundt 3000 dekar kan ifølge Naturvernforbundets anslag bli direkte berørt av utbyggingen. Eksplosjonsfaresonen blir mye, mye større. Store områder blir i realiteten båndlagt for mye annen aktivitet.
Mulighetsstudien, som forsvarsdepartementet og Chemring Nobel finansierer og jobber med sammen, ser ut til å bare fokusere på ett område. Det er lite tillitsvekkende, og gir liten tiltro til at regjeringen faktisk jobber for å redusere naturtapet. I svar på spørsmål 950 (2024-2025) hvor statsråden ble bedt om å redegjøre for hvilke alternative lokasjoner og løsninger som vurderes, svarte ikke statsråden på denne delen av spørsmålet.
Jeg forsøker derfor på et nytt spørsmål, hvor statsråden kan redegjøre for hvilke alternative lokasjoner som er vurdert, og hvilket arbeid som er lagt ned for å finne aktuelle grå arealer hvor anlegget kan plasseres.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Jeg viser til min forgjenger Bjørn Arild Grams svar til Stortinget på spørsmål 950 fra stortingsrepresentant Une Bastholm, hvor det ble redegjort for den nærmere bakgrunnen for mulighetsstudien.
Mulighetsstudien er en innledende vurdering som del av et eventuelt større beslutningsgrunnlag hvor nødvendige lokasjonsvurderinger naturlig vil måtte inngå. Mulighetsstudien har hatt Asker sør som utgangspunkt for sine vurderinger, og etter dialog med Asker kommune og en siling av alternativer kommet frem til den aktuelle lokasjonen som vurderes konkret. Det har vært lagt til grunn at bl.a. nærhet til eksisterende anlegg er et viktig suksesskriterium for å lykkes med en slik krevende etablering. Særlig skyldes dette den særskilte industrielle fagkompetansen som er bygget opp lokalt over tid sammen med andre synergieffekter.
Mulighetsstudien skal belyse mulighetene og risikoene ved å etablere et nytt produksjonsanlegg for eksplosiver. Studien skal vektlegge hensynet til blant annet viktige miljøverdier som naturmangfold, friluftsliv og utslipp, og vurdere produksjonsløsninger og renseteknologier som gir så lave utslipp til miljøet og naturinngrep som mulig.
Selv om mulighetsstudien har tatt utgangspunkt i Asker sør, vil det som del av mulighetsstudien gjøres en vurdering av denne lokasjonen opp mot andre relevante lokasjoner i lys av viktige kriterier og hensyn. Kunnskapen som er etablert gjennom mulighetsstudien er viktig for å kunne gjøre en slik sammenligning. Dette arbeidet pågår nå, og er ikke ferdig.
Mulighetsstudien forventes ferdigstilt i februar og vil belyse vurderinger om lokasjon nærmere.
Hovedhensikten med mulighetsstudien er å sikre at beslutningstakere både på industrisiden og hos norske myndigheter har en samlet og helhetlig forståelse av prosjektets potensial og utfordringer. Dette for å kunne ta stilling til om det eventuelt er grunnlag for å gå videre med en etablering av økt produksjonskapasitet av militære eksplosiver i Norge.