Skriftlig spørsmål fra Tage Pettersen (H) til energiministeren

Dokument nr. 15:1071 (2024-2025)
Innlevert: 03.02.2025
Sendt: 04.02.2025
Besvart: 12.02.2025 av energiminister Terje Aasland

Tage Pettersen (H)

Spørsmål

Tage Pettersen (H): Hvilke konsekvenser vil «Norgesprisen» kunne få for spotprisen og tilgang på andre fastpriskontrakter i områdene med høy strømpris, herunder for næringslivet?

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Norgesprisen er ikke er en ny fastprisavtale i sluttbrukermarkedet eller avtale med staten om strømleveranse. Norgesprisen på 40 øre/kWh skal være et alternativ til folk som ønsker stabile og forutsigbare priser framfor å motta en høyprissikring gjennom strømstøtten. Ordningen vil reguleres og finansieres av staten.
Regjeringen etablerte i 2023 kontraktsunntaket i grunnrenteskattene for vannkraft og landbasert vindkraft som har lagt til rette for fastprisavtaler og økt forutsigbarhet for næringslivet. Vi har gjort ordningen permanent, slik at bedriftene har gode sikringsmuligheter fremover.
Ved innføring av Norgespris vil kraftprodusentene fortsatt motta markedspris for strømmen de produserer, og engrosprisen i kraftmarkedet vil ikke bli direkte påvirket. Ordningen med Norgespris vil dermed heller ikke påvirke gjeldende kontraktsunntaket for vannkraft og landbasert vind eller kraftprodusentenes mulighet til å tilby fastprisavtaler til næringslivet. Husholdningene er en forbruksgruppe som er antatt å ha begrenset prisfleksibilitet på kort sikt, med et forbruk som i stor grad svinger i takt med oppvarmingsbehovet. Slik vil det også være ved en ny støtteordning som Norgespris. Det er også usikkert hvor mange husholdninger og i hvilke områder som vil velge Norgespris som alternativ til dagens strømstøtte. En eventuell virkning av Norgespris på strømbruken i sluttbrukermarkedet, og dermed også prisen i engrosmarkedet, er vanskelig å anslå.
Som det fremkom av pressekonferansen 31. januar, vil regjeringen komme tilbake med nærmere detaljer om innretningen av Norgespris. Dette innebærer blant annet at regjeringen på vanlig måte vil utarbeide et lovforslag og gjennomføre offentlig høring av forslaget, med sikte på å fremme budsjettforslag for Stortinget i løpet av våren. Regjeringen tar sikte på å fremme lovforslag for Stortinget som kan behandles før sommeren og at ordningen kan tre i kraft fra 1. oktober 2025.