Sofie Marhaug (R): Kan statsråden garantere at strømkundene ikke vil få endret nivået på fastprisen i løpet av avtaleperioden, og orientere om hvorfor regjeringen har gått for fastpris, ikke makspris, og oversende vurderingene av en eventuell maksprisordning i engros- eller sluttbrukermarkedet?
Begrunnelse
Fredag 31. januar lanserte regjeringen nye strømtiltak. Det viktigste var en ordning for fastprisavtaler til 40 øre (50 øre med moms) til boliger og fritidsboliger.
Det er enda mange ubesvarte spørsmål ved ordningen. Hvilken rolle skal strømsalgselskapene ha i dette og hvilken rolle skal nettselskapene ha. Energiministeren svarte ikke på dette i spørsmålsrunden etter pressekonferansen, men statsråden sa at det var naturlig å se om nettselskapene skal ha en rolle i dette.
Det ser også ut til at fastprisavtalene skal være en subsidie-/finansierings-ordning i sluttbrukermarkedet, i stedet for et inngrep i engrosmarkedet. Dette til tross for at nivået på fastprisen ifølge regjeringen faktisk skal være markedsbasert.
Regjeringen viser til strømprisutvalgets rapport i sin argumentasjon. Men strømprisutvalget har også vist til ordningen i Storbritannia, hvor det faktisk er satt inn løsning med prisregulering hvor husholdningene får tilbud om en fastpris på markedsvilkår, men da i en kortere periode.
Regjeringen sier at nivået på fastprisen skal reguleres årlig, men også at fastprisavtalen må vare i over ett år. Det har ikke blitt slått fast at fastprisen ligger fast i selve avtaleperioden, eller om strømkundene blir utsatt for en betydelig risiko ved at fastprisen økes i avtaleperioden.
Ordningen med fastprisavtaler ser ut til å være regjeringens alternativ til en makspris, noe statsråden understreket i pressekonferansen. Det er garantert at strømkundene må betale en minimumspris, uavhengig av hvor mye kraft som er tilgjengelig.