Sivert Bjørnstad (FrP): Mener helseministeren, i likhet med Helse Midt-Norge at pasienten som ble omtalt i Adresseavisen 3. februar, og andre som er i hans situasjon, burde stått lengre i behandlingskø i stedet for å motta behandling hos private, betalt av det offentlige, eller mener statsråden at det viktigste er at pasientene blir friske så raskt som mulig, uavhengig av om det er det offentlige eller det private som behandler?
Begrunnelse
Adresseavisen kan i dag, 3. februar, fortelle om en pasient fra Hegra som nylig har blitt operert for lyskebrokk. Pasienten fikk konsultasjon på sykehuset i Levanger i november, syv måneder etter at fastlegen sendte henvisning. Det ble der klart at pasienten måtte opereres for lyskebrokk, men at sykehuset ikke hadde kapasitet før i april. Heldigvis fant ikke pasienten og hans fastlege seg i dette, og allerede i januar ble han operert hos Aleris i Trondheim.
Helse Midt-Norge har lengst ventetid blant alle helseregionene i landet, og flere av sykehusene må kutte i behandlingen i år. Nå vil helseregionen i tillegg kutte i kjøp av medisinske og kirurgiske tjenester og operasjoner fra private. Nedgangen kan bli så mye som to tredeler.
Lengre ventetid er en stor ulempe for den enkelte, men det er også knyttet store samfunnsøkonomiske tap til dette. Hvis behandlingen kan skje raskt, kan opptrening skje raskere og fraværet fra jobb bli kortere. Dette er en vinn-vinn-situasjon.
Når helseregionen kutter i kjøp av private, forsterkes det todelte helsevesenet umiddelbart. De som har råd til å betale selv for behandling gjør det, mens de som ikke har råd må vente i den offentlige køen. Dette er uholdbart, og det er ikke slik at den enkeltes lommebok skal avgjøre om man får behandling. Dessverre er dette konsekvensen av vedtak i vår helseregion.
Helseregionen bekrefter at operasjoner som denne pasienten nylig har mottatt fra Aleris er blant inngrepene som Helse Midt-Norge vil kjøpe færre av i den nye kontrakten.