Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til energiministeren

Dokument nr. 15:1054 (2024-2025)
Innlevert: 02.02.2025
Sendt: 03.02.2025
Besvart: 11.02.2025 av energiminister Terje Aasland

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): Fredag, dagen etter Sp gikk ut av regjering, kom Ap-regjeringen med forslag om en fastpris på 40 øre/kwt - såkalt Norgespris. Denne skal implementeres etter valget, og detaljene, eller mangelen på detaljer bar preg av dette.
Kan statsråden gi mer detaljer for Norgespris-løsningen, hvordan vil dette gjennomføres rent teknisk og praktisk, hva vil det koste, hvem skal tilby dette, hvilke begrensninger er det, samt kan statsråden avklare om Sp var proppen i regjeringen og Ap ønsket å tilby slike løsninger lenge?

Begrunnelse

Regjeringen har i 3 år sagt at FrPs forslag om en makspris på 50 øre/kwt (100 % strømstøtte over 50 øre) har vært populistisk og feil løsning. Så fredagens pressekonferanse brakte overraskende nyheter om regjeringens nye tiltak mot høye strømpriser og nettleie. All den tid disse ganske offensive tiltakene kom dagen etter SP gikk ut av regjering, så kan det jo tolkes som det var SP som svar hinderet for løsninger og tiltak mot strømpriskrisen i AP-SP regjeringens 3,5-årige levetid.
Fredagens pressekonferanse ga også særs få konkrete og detaljerte svar på hvordan disse tiltakene rent praktisk skal løses. Det forventer jeg at statsråden kan svare på nå.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Regjeringen er opptatt av husholdningenes trygghet og forutsigbarhet i møtet med strømregningen i en tid med store svingninger i strømprisene. Derfor etablerte vi raskt strømstønadsordningen, og nå varsler vi «Norgespris». Som det fremkom av pressekonferansen 31. januar, vil regjeringen komme tilbake med nærmere detaljer om innretningen av Norgespris. Dette innebærer blant annet at regjeringen på vanlig måte vil utarbeide et lovforslag og gjennomføre offentlig høring av forslaget. Regjeringen tar sikte på å fremme lovforslag for Stortinget som kan behandles før sommeren og at ordningen kan tre i kraft fra 1. oktober 2025.
Regjeringen vil også komme tilbake med budsjettanslag for Norgespris i forbindelse med revidert nasjonalbudsjett i mai. I forbindelse med at ordningen med Norgespris ble varslet, ble det gjort foreløpige kostnadsanslag basert på terminpriser for 2025 fra uke 4. Det ble anslått at Norgespris kunne koste 3,8 mrd. kroner i helårsvirkning for husholdningene gitt at alle i Sør-Norge (NO1, NO2 og NO5) velger denne ordningen. I tillegg kommer fritidsboliger. For 2025 (oktober – november) var det tilsvarende grovt anslått at Norgespris vil kunne koste 800 millioner kroner mer enn dagens strømstønadsordning, gitt at alle i Sør-Norge velger ordningen.
Hva ordningen vil koste avhenger blant annet av utviklingen i fremtidige kraftpriser, husholdningenes strømforbruk og hvor mange som velger Norgespris istedenfor dagens strømstønadsordning. Gitt usikkerheten knyttet til fremtidige strømpriser er det også en stor usikkerhet knyttet til kostnadsanslagene for ordningen med Norgespris.