Bård Hoksrud (FrP): I spørretimen 29.01.25 gjentok statsråden budskapet om at det ikke er noen sammenheng mellom økningen i avviste henvisninger og ventetidsløftet. Helsedirektoratet har til TV2 trukket kapasitet inn i en sak om avvisninger i psykiatrien.
Har statsråden oversikt over begrunnelsene for avvisninger, og kan kapasitet benyttes som begrunnelse for avvisning eller for å igangsette arbeid med avvisninger?
Begrunnelse
I spørretimen 29.01.25 stilte undertegnede spørsmål om økningen i avvisninger i spesialisthelsetjenesten de siste årene. Statsråden sier grunner til avvisning kan være for dårlige henvisninger, at henvisningen skulle vært rettet et annet sted, eller at man etter en medisinskfaglig vurdering ikke skal få den helsehjelpen man er henvist til. Dette er grunner som, i likhet med det statsråden sier, er vanskelig å politisere og selvsagt helt legitime begrunnelser. Det sier likevel ikke noe om hvorfor den store økningen har skjedd.
Har henvisningene fra fastlege blitt gradvis dårligere? Sender fastlegene flere henvisninger feil sted? Henvises pasienter i større grad til helsehjelp de egentlig ikke har krav på? Hvis dette er årsakene til økningen, sier det fortsatt ikke noe om hvorfor dette har skjedd. Statsråden unnlater også å vurdere den andre siden av mynten. Kanskje nåløyet har blitt trangere, og kanskje sykehusene har blitt strengere. Og det vil igjen ikke si noe om grunnen til at dette har skjedd.
TV2 hadde i høst en sak om den høye avvisningsandelen i psykiatrien (https://www.tv2.no/nyheter/innenriks/slar-alarm-om-nye-tall-har-advart-om-det-lenge/17105492/). Der trekker helsedirektoratet inn at kapasiteten er for lav. Det indikerer for undertegnede at det kan være en sammenheng mellom kapasiteten på sykehusene og avvisningene. Oppleves kapasiteten som lav, ventetidene som lange, kan det være at man er strengere enn det man vanlig vis ville vært når henvisningene vurderes, og det kan hende man gjennomgår ventelistene for å se om det er noen man kan finne en grunn til å dytte ut.
For undertegnede virker nok det overnevnte mer sannsynlig enn at fastlegene har jevnt og trutt blitt dårligere og dårligere til å skrive henvisninger slik statsråden indikerer. Men undertegnede vil gjerne bli overbevist om at det er feil.