Skriftlig spørsmål fra Kjell Ingolf Ropstad (KrF) til energiministeren

Dokument nr. 15:1034 (2024-2025)
Innlevert: 01.02.2025
Sendt: 03.02.2025
Besvart: 12.02.2025 av energiminister Terje Aasland

Kjell Ingolf Ropstad (KrF)

Spørsmål

Kjell Ingolf Ropstad (KrF): Hva er proveny ved å tilby næringslivet fastprisavtale på 40 øre/kWh, hva er proveny dersom de heller får 100 % kompensasjon over 50 øre/kWh, og kan det også bes om en beregning der man kun ser på alternativet hvor alle næringslivskunder i NO1, NO2 og NO5 velger fastprisen på 40 øre/kWh?

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Regjeringen etablerte i 2023 kontraktsunntaket i grunnrenteskattene for vannkraft og landbasert vindkraft som har lagt til rette for fastprisavtaler og økt forutsigbarhet for næringslivet. Vi har gjort ordningen permanent, slik at bedriftene har gode sikringsmuligheter fremover.
Norgespris vil utformes som en statlig finansieringsordning for husholdninger og fritidsboliger der staten tar ansvar for forskjellen mellom spotprisen i markedet og Norgespris, slik at husholdninger som velger Norgespris i praksis kan forholde seg til en fast strømpris. Ordningen med Norgespris kan ikke uten videre utvides til også å gjelde i næringslivet, bl.a. av statsstøtterettslige grunner. Videre er de ulike forbrukerne i kategorien næringsliv svært sammensatt, både når det gjelder type virksomhet og strømbehov, størrelse og fordeling i ulike regioner av landet, samt hvilke muligheter til har til å overvelte økte strømutgifter i produktprisene.
I motsetning til i husholdningsmarkedet, finnes det per i dag i markedet allerede et betydelig innslag av ulike fastprisavtaler for industri og øvrig næringsliv. Departementet har ikke oversikt over innhold i disse avtalene.
Det er uklart hvordan ev. ordninger for næringslivet som representanten skisserer er tenkt å skulle fungere og avgrenses, og det er derfor vanskelig å overskue hvilke konsekvenser det ville ha hatt for kraftsystemet eller å anslå tilhørende kostnader ved slike ordninger.