Olaug Vervik Bollestad (KrF): Stortinget har ved to anledninger i inneværende stortingsperiode vedtatt at NOUen i 2021 om brukerstyrt personlig assistanse skal følges opp med en stortingsmelding i løpet av innværende periode, noe regjeringen har feilet i å levere på.
Når vil statsråden legge fram en slik stortingsmelding i tråd med Stortingets vedtak, og vil det skje i et slikt tidsperspektiv at Stortinget får behandlet saken i inneværende periode?
Begrunnelse
BPA-utvalget leverte sin utredning i desember 2021, og høringsfristen til utredningen gikk ut 1. juli 2022. Mange organisasjoner kom med svar i høringsrunden. Etter dette har regjeringen gjort lite for å følge opp BPA-utvalgets utredning. Siden fremleggelsen av NOUen i 2021 har Stortinget to ganger bedt regjeringen om å legge frem sak som grunnlag for endring av BPA-ordningen. Dette har ikke skjedd, og det er uklart om Stortinget vil rekke å behandle sak om dette i denne stortingsperioden. Et flertall på Stortinget vedtok i 2023 å be regjeringen legge frem en stortingsmelding basert på BPA-utvalgets utredning innen utgangen av 2024. I et svar til representanten Svardal Bøe opplyste statsråden om at Regjeringen feiler i å følge opp Stortingets vedtak om tidspunkt for stortingsmeldingen om brukerstyrt personlig assistanse.
VG har avdekket omfattende brudd på rettigheter til utviklingshemmede i kommune-Norge, med tvangsflytting av et stort antall mennesker til bofellesskap eller institusjoner. I tillegg viser Ulobas Tilstandskartlegging 2024 at Statsforvalterne avsluttet behandlingen av et rekordhøyt antall klagesaker i 2023, 419, som er nesten en tredobling fra nivået i 2014 da ordningen ble rettighetsfestet. Statsforvalterne omgjorde også et rekordhøyt antall kommunale BPA-vedtak, 213, som er mer enn en firedobling fra 2014-nivået.
Det var ulike forslag som forelå fra utvalget, slik statsråden også klargjør i sitt svar til representanten Kristjanson (15:2881 (2023-2024)), men dette bør ikke være til hinder for at Stortinget skal få behandlet saken. Undertegnede er spørrende til hvorfor ikke utredningen fra BPA-utvalget har vært fulgt opp med en stortingsmelding siden den leverte sin rapport i 2021, på tross av gjentatte anmodninger fra Stortinget.