Skriftlig spørsmål fra Marie Sneve Martinussen (R) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1022 (2024-2025)
Innlevert: 31.01.2025
Sendt: 03.02.2025
Besvart: 10.02.2025 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Marie Sneve Martinussen (R)

Spørsmål

Marie Sneve Martinussen (R): Vil statsråden øke permitteringsperioden som følge av krisen i bygg- og anleggsbransjen?

Begrunnelse

I et intervju med Frifagbevegelse 29. januar, uttaler statsråden at hun er åpen for å gjøre endringer i permitteringsregelverket. Jeg ønsker at statsråden utdyper standpunktet, og opplyser om når det eventuelt kan være aktuelt å øke permitteringsperioden fra, om endringen skal gjelde alle bransjer og hvilke endringer i bygge- og anleggsbransjen og i økonomien som gjør at statsråden nå vurderer å snu i saken.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Bygge- og anleggsbransjen, og særlig boligbyggingen, har opplevd kraftig nedgang i aktiviteten de siste par årene, og antall jobber har falt med 4 prosent eller 9 000 personer, siden toppen i første kvartal 2023. I januar 2025 var den faktiske ledigheten i bygg og anlegg 3,8 prosent, mens den var 2,3 prosent i gjennomsnitt for alle. Vel 7 300 personer med yrkesbakgrunn fra bygg og anlegg var arbeidsledige i januar, justert for sesongmessige variasjoner.
Jeg har møtt bransjen ved flere anledninger det siste året for å diskutere utfordringene. Jeg har blant annet vist til regjeringens store satsing på forsvarssektoren, økte offentlige investeringer og en økning i Husbankens låneramme i 2025-budsjettet. Det er kraftfulle satsinger som treffer bygge- og anleggssektoren og bidrar til å stimulere aktiviteten i næringen.
Både Statistisk sentralbyrå, Norges Bank og regjeringen i anslagene i Nasjonalbudsjettet 2025 forventer at boliginvesteringene vil ta seg opp framover, i takt med at kjøpekraften til husholdningene bedres og rentenivået kommer ned. Oppgangen har likevel blitt utsatt, og det er fortsatt usikkert når utviklingen snur.
Etter at permitteringsreglene ble strammet inn i etterkant av koronakrisen, har ordningen ligget fast. Generelt sett går norsk økonomi godt, ledigheten er lav og mange bedrifter varsler om knapphet på arbeidskraft.
Likevel, den varslede oppgangen i boliginvesteringene kan fortsatt være noen måneder framfor oss slik at også 2025 og første del av 2026 kan bli et krevende år for store deler av bygge- og anleggsnæringen. Regjeringen følger nøye med på utviklingen, og vurderer behovet for endringer i permitteringsregelverket.