Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til næringsministeren

Dokument nr. 15:1019 (2024-2025)
Innlevert: 31.01.2025
Sendt: 31.01.2025
Besvart: 06.02.2025 av næringsminister Cecilie Myrseth

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Equinor og israelske Ithaca energy tapte i skotsk høyesterett sak om tillatelsene til Rosebank-feltet. Det er stor motstand mot utbygging av feltet også i den britiske regjeringen.
Vil statsråden sørge for at Equinor trekker seg ut av prosjektet og stanser samarbeidet med det israelsk eide selskapet?

Cecilie Myrseth (A)

Svar

Cecilie Myrseth: Siden Hamas’ terrorangrep mot Israel og den påfølgende krigen mellom Israel og Hamas, har regjeringen kommet med flere oppfordringer og frarådinger til norsk næringsliv. Jeg viser blant annet til regjeringens pressemelding fra oktober i 2024, der regjeringen fraråder alle norske selskaper å drive handel og næringsvirksomhet som bidrar til å opprettholde Israels okkupasjon av Palestina. Det fremgår også at regjeringen forventer at norske selskaper opptrer ansvarlig og etterlever åpenhetsloven, FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter (UNGP) og OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper.
I eierskapsmeldingen, Meld. St. 6 (2022–2023) Et grønnere og mer aktivt statlig eierskap – Statens direkte eierskap i selskaper (eierskapsmeldingen), fremgår det at statens mål som eier i Equinor er høyest mulig avkastning over tid innenfor bærekraftige rammer. Dette forutsetter at selskapet integrerer økonomiske, sosiale og miljømessige forhold i sin virksomhet. Det fremgår også i meldingen at staten forventer at «selskapet er ledende i arbeidet med ansvarlig virksomhet, gjennomfører aktsomhetsvurderinger i tråd med anerkjente metoder samt respekterer menneskerettigheter […] i selskapets egen virksomhet og i leverandørkjeden.» Dette innebærer bl.a. å opptre etisk forsvarlig og følge internasjonalt anerkjente retningslinjer som OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper, samt FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter (UNGP).
Aktsomhetsvurderinger inkluderer å kartlegge og vurdere negativ påvirkning og skade ut fra egen virksomhet, leverandørkjede og forretningsforbindelser. Å respektere menneske-rettigheter innebærer at selskapet arbeider i tråd med UNGP, ILOs kjernekonvensjoner og relevante kapitler i OECDs retningslinjer for flernasjonale selskaper. Videre er staten opptatt av at selskaper som opererer i, handler med eller har forretningsforbindelser tilknyttet konfliktområder, utviser respekt for internasjonal humanitærrett og unngår å bidra til, eller støtte opp under, brudd på disse reglene. I situasjoner med væpnet konflikt eller fare for overgrep, er det særlig aktuelt med slike aktsomhetsvurderinger.
Rosebank-feltet ble funnet i 2004. Siden da har det vært flere endringer i eier-/partnerskap. Equinor er operatør og eier nå 80 pst. av feltet, mens Ithaca Energy plc eier 20 pst. etter at de kjøpte opp Siccar Point Energy i 2022. Equinor hadde ingen rolle i denne transaksjonen, som ble godkjent av britiske myndigheter og medførte at Ithaca Energy ble Equinors nye partner. Ithaca Energy plc er et britisk olje- og gasselskap notert på børsen i London. Dette selskapet gjennomførte i oktober 2024 en sammenslåing med det italienske oljeselskapet ENIs britiske virksomhet. Etter denne sammenslåingen eier israelske Delek Group Ltd 50,7 pst. av aksjene i Ithaca mens ENI S.p.a. eier 38,7 pst.
Det er i tråd med rollefordelingen som følger av selskapslovgivningen og anerkjente eierstyringsprinsipper og -standarder som omtalt i eierskapsmeldingen, styret i Equinor som er ansvarlig for forvaltningen av selskapet. Hvilke konkrete prosjekter selskapet investerer i, må styret selv vurdere.
Staten som eier forventer at styret og administrasjonen arbeider aktivt med statens forventninger. Nærings- og fiskeridepartementet har jevnlig dialog med Equinor om bl.a. ansvarlig virksomhet, menneskerettigheter, aktsomhetsvurderinger og risikostyring.