Skriftlig spørsmål fra Mona Fagerås (SV) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:1011 (2024-2025)
Innlevert: 30.01.2025
Sendt: 30.01.2025
Besvart: 06.02.2025 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

Mona Fagerås (SV)

Spørsmål

Mona Fagerås (SV): Kan statsråden gi en oversikt over i) nytt togmateriell og når det forventes levert på ulike strekninger, ii) ev. forsinkelser i leveransene og årsaker til dette, iii) hvilke tiltak som gjøres for å begrense forsinkelser, og iv) hva slags beredskap Norske tog har dersom lignende hendelser som på Nordlandsbanen skjer på andre strekninger?

Begrunnelse

Norske tog har ansvar for togmateriellet i Norge. På mange strekninger er materiellet gammelt og har store vedlikeholdsbehov. For eksempel er lokomotivene på Nordlandsbanen 45 år gamle og nærmer seg 10 millioner kjørte kilometer.
Etter den tragiske ulykken på Nordlandsbanen i oktober i fjor, ble deler av materiellet satt ut av spill. Regulariteten har siden vært på 37 prosent, og nattog på strekningen er innstilt på ubestemt tid. De nye togene på Nordlandsbanen kommer ikke før i 2029/2030. Norske Tog jobber med å lease annet materiell i mellomtiden. Men som det fremgår av en artikkel i NRK Nordland denne uken vil det fortsatt ta tid før innlånt materiell kan komme på plass.
Stengingen på deler av Dovrebanen som følge av bruproblemene på Otta er et annet eksempel på en situasjon som skaper utfordringer for materiellsituasjon.
Jeg ønsker derfor en oversikt over status for nytt togmateriell som er bestilt på togstrekninger i Norge, og en beskrivelse av hvordan beredskapssituasjonen for togmateriell er dersom flere hendelser som setter mer materiell ut av drift oppstår.

Jon-Ivar Nygård (A)

Svar

Jon-Ivar Nygård: Vi skal de neste årene fase inn nytt togmateriell på flere lokal- og regiontogstrekninger i tillegg til på fjerntogstrekningene. De nye togene kommer i tillegg til 150 tog av type 74, 75 og 76 som er faset inn de siste årene.
Norske tog inngikk i 2023 kontrakt på 17 nye fjerntog fra Stadler, med opsjon på å kjøpe flere. Fjerntogene settes i trafikk på fjerntogstrekningene i følgende rekkefølge, med årstall for første tog i trafikk i parentes: Bergensbanen (2028), Sørlandsbanen (2028), Dovrebanen (2028) og Nordlandsbanen (2029/2030).
Norske tog inngikk i 2022 kontrakt på til sammen 36 nye lokaltog fra Alstom. Lokaltogene skal trafikkere lokaltoglinjene på Østlandet: Spikkestad–Lillestrøm og Stabekk–Ski. Det første lokaltoget skal etter planen settes i trafikk i juni 2026.
Norske tog kjøpte i 2023 19 regiontog fra Alstom. Regiontogene skal trafikkere regiontoglinjene på Østlandet. Det første regiontoget skal etter planen settes i trafikk i 2027.
Det første, nye fjerntoget skulle etter planen settes i trafikk i 2027, men vil nå tidligst være klart for trafikk i 2028. Forsinkelsen på det første togsettet blir på om lag ett år. Målet er fortsatt at alle togene skal leveres innen opprinnelig frist. Forsinkelsen skyldes en flomskade hos en underleverandør til togprodusenten Stadler.
Lokaltogene kommer omtrent et år etter opprinnelig plan. Forsinkelsen skyldes utfordringer Alstom har med sine underleverandører, men også utfordringer i selve produksjonen.
Regiontogene er per i dag ikke meldt forsinket.
For å begrense forsinkelsene, har Norske tog vært i kontakt med togkjøpere i Sverige, Danmark, Sveits og Østerrike som opplever de samme forsinkelsene i togleveransene som Norge. Norge har de minste kontraktene, og som liten kjøper er det krevende å bli prioritert. Norske tog har likevel lyktes med å få togene fra Stadler og Alstom parallelt med andre kjøpere. Norske tog har tett kontakt med leverandørene og har inngått samarbeid med andre kjøpere for å sikre fremdrift. Norske tog har økt kapasiteten for egne inspeksjoner av produksjonen med 30 prosent. Siden forsinkelsene i produksjonen i stor grad skyldes eksterne forhold som har rammet flere toginnkjøpere i Europa, er det krevende å finne tiltak for å hente inn tapt tid. Norske tog følger togprodusentene svært tett for å unngå ytterligere forsinkelser.
Norske tog har leid ut alt tilgjengelig togmateriell til operatørene. Det betyr at alle reservetog allerede disponeres av operatørene. Konsekvensene av dette er nå synlig på Nordlandsbanen. Utfordringen forsterkes i dette tilfellet av at Nordlandsbanen ikke er elektrifisert. Det gjør at vi ikke kan flytte noen av togene som brukes i Sør-Norge over til strekningen. Skal vi få mer togmateriell til Nordlandsbanen før nye fjerntog settes i trafikk fra 2029/2030, må det derfor leies. Norske tog er nå i gang med å forsøke å få leid inn dieseltog.