Skriftlig spørsmål fra Dagfinn Henrik Olsen (FrP) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:1004 (2024-2025)
Innlevert: 29.01.2025
Sendt: 30.01.2025
Rette vedkommende: Energiministeren
Besvart: 06.02.2025 av energiminister Terje Aasland

Dagfinn Henrik Olsen (FrP)

Spørsmål

Dagfinn Henrik Olsen (FrP): Vil statsråden ta initiativ til at de overlevende og etterlatte etter Aleksander Kielland-ulykken får sin rettmessige kompensasjon i forbindelse med at andre oljepionerene får sin kompensasjon for de ulempene som staten har påført dem gjennom arbeidet i Nordsjøen?

Begrunnelse

I mars er det 45 år siden Alexander Kielland-ulykken, hvor 123 mennesker omkom, og mange ble merket for livet. Ettersom både årsak og statens ansvar er slått fast, mener Fremskrittspartiet at det er på høy tid at staten gjør opp for seg og at dette bær skje i forbindelse med kompensasjonen for oljepionerene.
Ofrene etter Kielland-ulykken har aldri fått en krone i erstatning fra staten, til tross for at de er like mye ofre for oljeindustriens farlige første år som Nordsjødykkerne og de andre oljepionerene.
En forskningsrapport fra Universitetet i Stavanger, publisert 11. januar, slår fast at staten var ansvarlig for ulykken, og for svikt i oppfølging av ofrene i etterkant.
Rapporten peker blant annet på en rekke dispensasjoner staten ga i forkant, som tillot oljeselskapet å bryte regler og revisjonskrav.
Fremskrittspartiet, Rødt og SV har hatt møter med Kielland-nettverket som har fulgt med i saken til oljepionerene, og de forventer nå at de også får sin rettmessige kompensasjon.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Alexander Kielland-ulykken var en ulykke som fikk store konsekvenser for etterlatte og overlevende. De som er berørt av ulykken har flere helseplager og lavere livskvalitet enn befolkningen generelt. Dette viser hvor viktig det er at overlevende og etterlatte etter store ulykker får god oppfølging.
Kielland-ulykken har blitt grundig gransket i to omganger av en egen granskingskommisjon, og i 1980 ble det gjennomført et erstatningsoppgjør med de overlevende og etterlatte. Da Riksrevisjonen i ettertid undersøkte myndighetenes arbeid med ulykken, var konklusjonen at:
• Det er ikke grunnlag for å gjennomføre en ny granskning av Alexander Kielland-ulykken.
• Myndighetene gjorde en grundig jobb med å klargjøre årsakene til ulykken, men enkelte svakheter kan ha bidratt til å svekke tilliten til granskingen.
• Ansvarsforholdene rundt ulykken ble ikke fullstendig kartlagt.
• Myndighetene har fulgt opp anbefalingene fra granskingen.
• De etterlatte fikk ikke oppfølging, og oppfølgingen av de overlevende var ikke god nok.

Flertallet i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité sluttet seg i 2021 til Riksrevisjonens konklusjoner. Stortinget fattet også et vedtak hvor den mangelfulle oppfølgingen overlevende og etterlatte opplevde ble beklaget på det sterkeste.
Når det gjelder erstatningsoppgjøret, fremgår det i Riksrevisjonens gjennomgang at både de overlevende og etterlatte fikk tilbud om billighetserstatning fra Philips Petroleum og Stavanger Drilling. Avtalen ble undertegnet av partene 4. juni 1980. Erstatningsoppgjøret fulgte datidens regler om personskadeoppgjør. Overlevende som var blitt skadet som følge av ulykken, fikk erstatning fastsatt etter størrelsen på skaden, i samsvar med norske erstatningsregler.
Jeg har den største respekt og medfølelse med de overlevende og pårørende og for hva de har gått gjennom. Samtidig kan ikke Kielland-ulykken uten videre ses i sammenheng med Stortingets nylige vedtak om at det skal etableres en kompensasjonsordning for oljepionerene. Alexander Kielland-ulykken var en fryktelig enkeltulykke, mens kompensasjonsordningen for oljepionerene gjelder kompensasjon til offshorearbeidere for alvorlige sykdommer som ble pådratt gjennom arbeid over tid.