Skriftlig spørsmål fra Mímir Kristjánsson (R) til arbeids- og inkluderingsministeren

Dokument nr. 15:998 (2024-2025)
Innlevert: 29.01.2025
Sendt: 29.01.2025
Besvart: 03.02.2025 av arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna

Mímir Kristjánsson (R)

Spørsmål

Mímir Kristjánsson (R): Vil statsråden ta initiativ til å kartlegge hvem som står utenfor og hvorfor?

Begrunnelse

NRK meldte 27. januar at 240 000 voksne personer verken er i jobb, utdanning eller får ytelser fra NAV. I artikkelen blir både statistikksjefen i NAV og en forsker intervjuet, og begge gir utrykk for at man vet lite om hvem som står utenfor og hvorfor. 240 000 personer er en betydelig andel av arbeidsstyrken, og dersom en del av disse kom i arbeid vil det kunne være et svært positivt bidrag til samfunnet. Jeg mener at politiske tiltak i større grad bør rettes inn for å sysselsette gruppen heller enn det overdrevne fokuset på at eldre og syke skal yte mer.

Tonje Brenna (A)

Svar

Tonje Brenna: Representanten viser til at Arbeids- og velferdsdirektoratet har oppgitt at det er 240 000 personer som verken er i jobb, utdanning eller som mottar ytelser fra arbeids- og velferdsforvaltningen og lurer på om jeg vil ta initiativ til å kartlegge mer om hvem disse er. Det korte svaret på representantens spørsmål er ja.
Status til personer som verken er i jobb, utdanning eller mottar ytelser blir ikke fanget opp i administrative registre. Det vil delvis være personer som står utenfor arbeidslivet frivillig, som hjemmeværende som blir forsørget av andre i husholdningen, for eksempel for å ta seg av små barn, eller som lever av oppsparte midler. Unge i påvente av militærtjeneste eller studier kan også komme innunder denne kategorien. Men det kan også være personer som har trukket seg ut av arbeidsmarkedet fordi de ikke tror det finnes relevante jobber eller er i en annen form for sårbar livssituasjon. Vi vet at andelen med ukjent status er høyere blant unge og blant innvandrere enn andre grupper. Mange i ukjentgruppen kan trolig mobiliseres og komme i arbeid. Særlig viktig er det at unge mennesker ikke blir stående utenfor arbeidslivet for lenge.
Selv om vi har begrenset kunnskap om hvem denne gruppen er og hvordan den er fordelt, vet vi noe. OsloMet/AFI har nylig gjennomført en kartlegging for departementet av de som er registrert med nedsatt arbeidsevne i Nav, men som ikke mottar noen statlig inntektssikring eller lønn. Statistisk sentralbyrå publiserte i fjor en rapport som ser nærmere på gruppen med ukjent status i System for persondata (SFP) og kartlegger mulighetene for å finne ut mer om gruppen.
Jeg er enig med representanten i at vi bør finne ut enda mer om hvem disse er og hvordan vi kan få flere i arbeid.