Skriftlig spørsmål fra Lars Haltbrekken (SV) til klima- og miljøministeren

Dokument nr. 15:994 (2024-2025)
Innlevert: 28.01.2025
Sendt: 29.01.2025
Besvart: 04.02.2025 av klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen

Lars Haltbrekken (SV)

Spørsmål

Lars Haltbrekken (SV): Hva vil ministeren gjøre for å rette opp i de uforskyldte økonomiske utfordringer Stiftelsen Nasjonalt Villakssenter er kommet opp i, og ser ministeren verdien av å ha en nasjonal landsdekkende organisasjon for laksen på samme måte som for villreinen?

Begrunnelse

Miljødirektoratet opprettet Stiftelsen Nasjonalt villakssenter i 2019. Vedtektene sier at stiftelsen skal ha fire enheter i ulike deler av landet. Innenfor rammene av navngitt tilskudd fra staten, inngikk Stiftelsen leieavtaler og ansatte personer til å drifte og utvikle sentrene i Lyngdal, Lærdal, Namsos og Tana.
Stiftelse som organisasjonsform ble valgt av Miljødirektoratet. Det er klare føringer for avvikling eller opphør. Alt må godkjennes av styret, stifter og stiftelsestilsynet.
Høsten 2023 gjorde Stortinget vedtak om å gå bort fra navngitte tilskudd og autorisere 4 besøkssenter villaks. Det ble tatt opp med Miljødirektoratet om Nasjonalt villakssenter kunne søke som en organisasjon med 4 avdelinger. Svaret var at det måtte søkes fra separate organisasjoner med egne organisasjonsnummer og bankkontoer, medio august 2024. Det ble etablert egne selskap i Lyngdal, Namsos og Tana. Stiftelsesformen beskytter verdiene i selskapet, men gjør det samtidig svært vanskelig å overføre verdier til andre selskaper. Derfor ble stiftelsen ført videre som søker i Lærdal.
Fagforeningene var tydelige på at konkrete prosesser i forhold til kriterier og prioritering ved nedbemanning, ikke kan settes i verk før resultatet av autorisasjonsprosessen ble kjent, i tråd med arbeidsmiljølovens krav. 20. desember 2024 var det klart at Tana og Lærdal ble autorisert, Namsos og Lyngdal ble ikke autorisert.
Tana og Lærdal får sine øremerkede tilskudd bundet til drift som Besøkssenter villaks i 2025. I omstillingen påløper blant annet leiekostnader og lønn til ansatte i oppsigelsestiden på ca. 1,6 mill. kr. Slik blir Stiftelsen sittende med store omstillingskostnader og faren for å gå konkurs er overhengende. Skjer det vil utstillinger og verdier skapt med statlige, regionale og lokale midler og egeninnsats over fem år, gå tapt.
Gjennom autorisasjonsprosessen er det nasjonale formidlingsansvaret pulverisert, organisasjonen splittet opp og påført omstillingskostnader ingen har budsjettert med. Det er urimelig at Stiftelsen må ta kostnadene for en situasjon skapt av staten.
En konsekvensvurdering før Stortinget behandlet overgangen fra Stiftelsen Nasjonalt Villakssenter med 4 lokaliteter, til ordningen med 4 søkbare besøkssenter ville avdekket en tid- og kostnadskrevende prosess.

Andreas Bjelland Eriksen (A)

Svar

Andreas Bjelland Eriksen: Besøkssentre for natur får midler over Miljødirektoratets budsjett kap. 1420 post 85. For å sikre kvalitet på Norges besøkssentre er det etablert en ordning for autorisasjon, slik at kun autoriserte sentre kan søke om grunntilskudd fra denne posten. Autorisasjonen skal sikre kvaliteten på informasjonsarbeidet og formalisere samarbeidet med sentrene. Det er utarbeidet et sett med retningslinjer og krav til autorisasjon og reautorisasjon.
Nasjonalt villakssenter ble opprettet av staten ved Miljødirektoratet i 2019 i tråd med føringene i Prop. 1 S (2018-2019), og har siden fått øremerkede midler fra besøkssenterordningen uten å være autorisert. For å sikre tilstrekkelig kvalitet på besøkssentre også for villaks og for å følge opp regjeringens arbeid med reduksjon i antall øremerkede tilskuddsmottakere, ble det igangsatt en prosess for å autorisere besøkssentre for villaks. Denne prosessen ble varslet i Prop. 1 S (2023-2024): «I 2024 blir det lyst ut autorisasjon av fire besøkssenter for villaks, på lik linje med andre autoriserte besøkssenter, som vil gjelde frå og med 2025. Autorisasjonane vil bli lyste ut på vanleg måte, og dei fire villakssentera til Nasjonalt villakssenter og andre senter kan søkje på utlysinga. Autorisasjonsordninga sikrar kvalitet og effektiv bruk av statlege midlar. Omlegginga er òg i samsvar med arbeidet til regjeringa med innsparing og reduksjon i talet på namngjevne tilskotsmottakarar. Det blir vist til omtale og grunngjeving for dette arbeidet i Prop. 1 S Gul bok (2022–2023)».
Som en oppfølging av Stortingets vedtak, ble det i mai 2024 utlyst autorisasjon av fire besøkssentre for villaks. Søknadsfristen var 10. september. Utlysningen for besøkssenter villaks var, som alle utlysninger av autorisasjon som besøkssentre, åpen. De sentrene som ble vurdert til best å oppfylle både de tematiske kravene for besøkssenter villaks og de generelle kravene som ligger i veilederen er utvalgt for autorisering. Blant sentrene som oppfyller kravene, er det i tillegg gjort en samlet vurdering av lokalisering, for å sikre geografisk spredning av besøkssentre for villaks nasjonalt best mulig.
Autorisasjon av besøkssenter villaks for region sør, midt og vest ble avgjort av Miljødirektoratet. Klima- og miljødepartementet vedtok at autorisasjonsbeslutningen for villakssenter for region nord skulle avgjøres av departementet. Sentrene som ble autorisert som besøkssenter for villaks var Lærdal, Mandalselva, Gaula og Tana - Joddu. Av Nasjonalt villakssenters fire enheter, er to blitt autoriserte. Namsos og Kvåsfossen villakssenter har fått avslag på sine søknader.
Jeg vil fremheve at det er blitt tydelig formidlet til Nasjonalt villakssenter at de politiske rammene som ble lagt i Prop. 1 S (2023-2024) for autorisering av besøkssentre for villaks innebærer at dagens styre for Nasjonalt villakssenter ikke vil tildeles navngitt tilskudd over besøkssenterposten f.o.m. 2025.
Samtidig har jeg forståelse for at overgangen til en ny situasjon er krevende. Vi er i dialog med Nasjonalt villakssenter om denne situasjonen.
Representanten spør også om jeg ser verdien av å ha en nasjonal landsdekkende organisasjon for laksen på samme måte som for villrein. Jeg mener at det ikke blir riktig å legge opp til en slik sammenlikning mellom Nasjonalt villakssenter og Norsk villreinsenter. Norsk villreinsenter er et uavhengig faglig kompetansesenter som arbeider med dokumentasjon og formidling av kunnskap til forvaltningen. Villreinsenteret har blant annet en viktig rolle som sekretariat og kunnskapsleverandør for arbeidet med tiltaksplaner etter kvalitetsnormen for villrein. Norsk villreinsenter har i tillegg et besøkssenter som er autorisert, og besøkssenteret mottar grunntilskudd til sin drift på lik linje med de andre autoriserte besøkssentrene.