Skriftlig spørsmål fra Erlend Larsen (H) til samferdselsministeren

Dokument nr. 15:986 (2024-2025)
Innlevert: 27.01.2025
Sendt: 27.01.2025
Besvart: 03.02.2025 av samferdselsminister Jon-Ivar Nygård

Erlend Larsen (H)

Spørsmål

Erlend Larsen (H): Innehar Luftfartstilsynet tilstrekkelig kompetanse innenfor de fagområdene de skal utføre tilsyn med?

Begrunnelse

Det kreves mye nisjekompetanse for å utføre et kvalitativt tilsyn med luftfarten. Det er store forskjeller på lett- og tung luftfart, fixed-wing og rotor-wing, småfly og droner. Disse områdene kan igjen deles i en rekke underkategorier som f.eks. operasjoner og trening.
I tillegg kommer kompetanse på de ulike flytypene.
Treningsbehovet for ruteflygere er f.eks. ulikt treningsbehovet for en som flyr SAR.
Luftfartstilsynet (LTT) må ha stor bredde og mye erfaring blant sine inspektører for å kunne utføre et kvalitativt og godt tilsyn med alle de ulike sidene av luftfarten. Det kreves også at kompetansen i LTT vedlikeholdes og utvikles for å følge utviklingen i bransjen, slik at LTT holder tritt med den operative utviklingen i flyselskapene - som i sin natur vil være ledende.
Norge er et lite land innenfor luftfartens mangfoldige bredde. Det er krevende for et lite land å ha så stor kompetanse innenfor så mange områder.

Jon-Ivar Nygård (A)

Svar

Jon-Ivar Nygård: Luftfartstilsynets ansvar for tilsyn med luftfarten er omfattende, og favner et bredt spekter av fagområder, herunder flyoperativt (inkludert droner), teknisk, luftrom, flyplassdrift, security (forebyggelse av anslag mot sikkerheten i luftfarten), flymedisin, utdanning og tilsyn med arbeidsmiljøet for flygende personell.
Jeg er kjent med at Luftfartstilsynet gjennomfører omfattende prosesser knyttet til rekruttering, og kravene til kompetanse er sentralt. Det kan være krevende å rekruttere personer med riktig kompetanse, men Luftfartstilsynet har per i dag personell med riktig kompetanse innenfor alle fagområder. Nye inspektører gjennomfører et omfattende program for å bli kvalifisert, og det gjennomføres kontinuerlig oppdatering og kursing for at de skal opprettholde kompetansen til enhver tid.
Jeg mener det er viktig å få fram at det forskjell på hvilken spisskompetanse som kreves innad i et flyselskap og graden av spisskompetanse som kreves hos tilsynsmyndigheten. Generelt kan man likevel si at alle driftsformer som det føres tilsyn med, krever inspektører med bransjeerfaring fra disse områdene.
Jeg finner det naturlig i denne sammenheng å nevne at Samferdselsdepartementet for tiden følger opp en tilråding fra Statens havarikommisjon om å kartlegge ressursbehovet som kreves for å kunne gjennomføre risikobasert tilsynsvirksomhet av innlands helikopterbransje. Om dette arbeidet vil føre til endringer i Luftfartstilsynets arbeid er det for tidlig å si noe om nå.