Skriftlig spørsmål fra Abid Raja (V) til kunnskapsministeren

Dokument nr. 15:983 (2024-2025)
Innlevert: 27.01.2025
Sendt: 27.01.2025
Besvart: 03.02.2025 av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun

Abid Raja (V)

Spørsmål

Abid Raja (V): Hvordan mener kunnskapsministeren at ISS og tilsvarende skoler skal sikre at elever som har behov for hjelp fra PPT får den hjelpen de trenger på lik linje med elever i den offentlige skolen?

Begrunnelse

Skolen skal tilpasse opplæringen for alle elever, lærlinger, lærekandidater og voksne. Tilpasset opplæring innebærer at elevene skal få et tilfredsstillende utbytte av opplæringen uavhengig av forutsetninger, og at alle skal få utnyttet og utviklet evnene sine. Viktige medspillere for å sikre tilpasset opplæring er PPT i kommunene og muligheten til å gi tilrettelagt opplæring (tidligere spesialundervisning). Spørsmålsstiller har fått flere henvendelser fra ansatte og foreldre som opplever at deres barn ikke får oppfylt den samme retten som andre barn i sin kommune, fordi barna ikke er elever ved en offentlig skole i sin kommune. Et eksempel er ISS - International School of Stavanger som er godkjent etter § 22-1 første ledd og oppfyller opplæringsloven § 2-2. Men elevene har ikke samme rettigheter som ved offentlige skoler eller en skole godkjent etter privatskoleloven. Det vil si at de blant annet ikke har rett til spesialundervisning eller hjelp fra PPT i kommunen. Skolen opplever imidlertid samme utfordringer med elever som den offentlige skolen har, og praksisen fører til forskjellsbehandling mellom elever i Stavanger.

Kari Nessa Nordtun (A)

Svar

Kari Nessa Nordtun: International School of Stavanger er godkjent etter opplæringsloven § 22-1, det vil si at den er godkjent som privat grunnskole uten rett til statstilskudd. Private grunnskoler godkjent etter denne bestemmelsen har plikt til å gi tilpasset opplæring etter reglene i opplæringsloven § 11-1. Det vil si at skolen skal sørge for at elevene får et tilfredsstillende utbytte av opplæringen uavhengig av forutsetninger, og at alle skal få utnyttet og utviklet evnene sine. Også opplæringsloven § 10-1 om elevens beste gjelder for disse skolene.
Private grunnskoler uten rett til statstilskudd har, i motsetning til offentlige skoler og skoler godkjent etter privatskoleloven, ikke plikt til å tilby individuell tilrettelegging etter opplæringslovens bestemmelser. Elever og foreldre har likevel rett til å få en vurdering av behovet til eleven fra den pedagogisk-psykologiske tjenesten (PPT). En vurdering fra PP-tjenesten gir den private grunnskolen et bedre grunnlag for å tilpasse opplæringen for elevene. Det lar også foreldre ta et informert valg, ut fra hvilket tilbud skolen kan gi. Jeg viser i denne sammenheng også til likestillings- og diskrimineringsloven § 21, som fastsetter at elever og studenter med funksjonsnedsettelse har rett til individuell tilrettelegging i den grad dette er nødvendig for å sikre likeverdige opplærings- og utdanningsmuligheter. Retten gjelder tilrettelegging som ikke innebærer en uforholdsmessig byrde.
Jeg vil vise til at reguleringen av private grunnskoler uten rett til statstilskudd ble vurdert i forbindelse med ny opplæringslov, jf. Prop. 57 L (2022–2023) punktene 65.5.6 og 66.5.7. Loven ble vedtatt av Stortinget i 2023.