Skriftlig spørsmål fra Marius Arion Nilsen (FrP) til energiministeren

Dokument nr. 15:968 (2024-2025)
Innlevert: 26.01.2025
Sendt: 27.01.2025
Besvart: 05.02.2025 av energiminister Terje Aasland

Marius Arion Nilsen (FrP)

Spørsmål

Marius Arion Nilsen (FrP): I Debatten på NRK torsdag 23. januar så påsto statsråden at avtalene om England-, og Tyskland-kabelen var uoppsigelige.
Hva mener statsråden om "Avtale mellom Norge og Storbritannia om grensekryssende handel med elektrisitet og samarbeid om overføringsforbindelser" og konsesjonen meddelt Statnett 13.10.2014 om "Konsesjon for tilrettelegging av kraftutveksling med Tyskland" med tilhørende Artikler 9 og 12 hjemler oppsigelse av avtalene, eller ev. hvor det spesifiseres at kablene er uoppsigelig?

Begrunnelse

Såfremt det ikke finnes hemmelige dokumenter og avtaler unntatt offentlighet, med eksplisitt presisering av at kablene er uoppsigelig, så kom statsråden med en i beste fall underlig påstand.
All den tid eksempelvis Englandskabelen har en egen artikkel:
Artikkel 9 -Avsluttende bestemmelser Hvor det står:

"Denne avtalen skal tre i kraft ved undertegning og gjelder inntil til den termineres enten ved at den ene av partene sier opp avtalen med 12 måneders skriftlig varsel til den andre eller ved en felles skriftlig enighet mellom partene om en dato for terminering av avtalen."

Noe som får statsrådens påstand til å enten framstå direkte misvisende, eller i beste fall uklar. Det er ønskelig med en oppklaring.

Terje Aasland (A)

Svar

Terje Aasland: Krafthandelen mellom Norge og Storbritannia på Englandskabelen (NSL) reguleres av Frihandelsavtalen mellom EØS/EFTA-landene og Storbritannia, samt «Avtale mellom Norge og Storbritannia om grensekryssende handel med elektrisitet og samarbeid om overføringsforbindelser» (Krafthandelsavtalen). Frihandelsavtalen art. 2.12 innebærer forbud mot å innføre kvantitative restriksjoner på eksport av strøm av prishensyn. Krafthandelsavtalen legger til rette for maksimal tilgjengelig kapasitet på kabelen gjennom bestemmelser om effektiv bruk av overføringsforbindelser. Begge avtalene sørger derfor for fri krafthandel, uten hindringer mellom landene.
Statnett har også inngått en rekke privatrettslige avtaler med partneren National Grid Ventures og den britiske systemoperatøren, National Energy System Operator, om NSL.
I hovedsak regulerer de privatrettslige avtalene samarbeid, inntekt og kostnadsfordeling mellom partene. Avtalene utgjør en operasjonalisering av markedsregelverkene som ligger til grunn. Avtalene må være i tråd med forpliktelsene etter Frihandelsavtalen og konsesjonsvilkårene.
Krafthandelsavtalen med Storbritannia inneholder en bestemmelse i artikkel 9 om at avtalen kan sies opp med 12 måneders skriftlig varsel. Dersom Norge skulle si opp denne avtalen vil det ikke innebære at handelen på NSL stopper, men medføre at det ikke lenger er felles regler om tildeling av kapasitet på kabelen. Reglene om fravær av kvantitative eksportrestriksjoner i Frihandelsavtalen vil imidlertid fortsatt gjelde. Statnett vil også fremdeles være bundet av vilkårene i utenlandskonsesjonen.
Tilsvarende vil gjelde for Tysklandskabelen (NordLink), men her er det EØS-avtalen artikkel 12 som oppstiller forbud mot kvantitative eksportrestriksjoner.
Tyskland og UK er Norges største eksportmarkeder og viktige allierte. EØS-avtalen er grunnmuren i vårt samarbeid med Europa. Måten vi følger opp våre krafthandelsavtaler må ta hensyn til dette. En oppsigelse av avtalene som representanten viser til, vil ikke stoppe kraftutvekslingen på kablene, vil være i strid med inngåtte handelsavtaler og skape unødvendig usikkerhet for store deler av norsk næringsliv.