Skriftlig spørsmål fra Tobias Drevland Lund (R) til helse- og omsorgsministeren

Dokument nr. 15:981 (2024-2025)
Innlevert: 26.01.2025
Sendt: 27.01.2025
Besvart: 03.02.2025 av helse- og omsorgsminister Jan Christian Vestre

Tobias Drevland Lund (R)

Spørsmål

Tobias Drevland Lund (R): En av de største utfordringene i norsk helseberedskap er sikring av en stabil og pålitelig forsyning av legemidler. Ved å styrke lokal produksjon av legemidler i Norge bidrar man også til økt selvforsyning.
Hva vil statsråden gjøre for å styrke norsk selvforsyning av viktige legemidler i fremtiden som for eksempel gjennom den viktige produksjonen ved Palla Pharma i Kragerø?

Begrunnelse

Palla Pharma besitter en unik kompetanse innen formulering av tabletter, som gir selskapet en betydelig rolle i Norges beredskapstenkning. I en tid hvor helseberedskap er avgjørende for å håndtere både akutte kriser og langsiktige utfordringer, kan Palla Pharma sin evne til å formulere et bredt spekter av tabletter, basert på API-er (aktive farmasøytiske ingredienser), være en kritisk ressurs. Selv om selskapet ikke arbeider med antibiotika eller enkelte hormoner, dekker deres ekspertise mange andre områder som kan være avgjørende for å møte nasjonale behov. En av de største utfordringene i norsk helseberedskap er sikring av en stabil og pålitelig forsyning av legemidler. Palla Pharma kan, med sin evne til raskt å utvikle og produsere tabletter, bidra til å redusere Norges avhengighet av utenlandske produsenter. Dette gjelder spesielt for essensielle medisiner som brukes i behandling av kroniske sykdommer, smertelindring og akuttmedisinske situasjoner. Ved å opprettholde lager av nødvendige API-er og ha en fleksibel produksjonskapasitet, kan Palla Pharma sørge for at kritiske medisiner er tilgjengelige når de trengs. I krisesituasjoner, som pandemier, naturkatastrofer eller geopolitisk uro, er evnen til rask omstilling avgjørende. Ved å styrke lokal produksjon av legemidler, bidrar produsenter som Palla Pharma også til økt selvforsyning. Dette kan redusere sårbarheten knyttet til globale leverandørkjeder, som ofte opplever forstyrrelser i krisetider. En desentralisert og nasjonal legemiddelproduksjon gir større trygghet for befolkningen og styrker Norges totale beredskapskapasitet. Til tross for Palla Pharma unike kompetanse og potensial som en nøkkelaktør i norsk beredskap, står selskapet overfor betydelige utfordringer. Markedet for tablettproduksjon er preget av prisdumping fra store internasjonale aktører, noe som har lagt et sterkt press på Palla Pharmas økonomi. Denne situasjonen truer selskapets evne til å opprettholde sin produksjonskapasitet og videreutvikle sin kompetanse. Dersom denne utviklingen fortsetter, risikerer Norge å miste det eneste miljøet som med troverdighet kan sikre tablettproduksjon av livsviktige medisiner på nasjonalt nivå. Norge må heller styrke norsk selvforsyning av viktige legemidler for fremtiden.

Jan Christian Vestre (A)

Svar

Jan Christian Vestre: Regjeringen la fram den første Stortingsmeldingen om helseberedskap høsten 2023. Forsyningssikkerhet og tilgang til legemidler er identifisert som ett av seks risikoområder. Stortingsmeldingen viser hvordan vi jobber helhetlig for å ivareta tilgangen til legemidler for Norges befolkning.
Legemiddelmarkedet er globalt med betydelige avhengigheter i verdi- og forsyningskjedene. Tilgangen til legemidler er derfor avhengig av en balanse mellom nasjonale og internasjonale tiltak.
Veikart for helsenæringen ble lagt fram i august 2023. En solid helsenæring kan ha positive ringvirkninger for helseberedskapen. Norge har et betydelig virkemiddelapparat for næringsutvikling. Virkemiddelapparatet tilbyr en rekke ordninger og programmer som lån, tilskudd, garantier og ulike kompetansetiltak, for å hjelpe med FoU, etablering, vekst, skalering og eksport. Forvaltningen av statlig støtte er lagt til virksomheter og etater underlagt Nærings- og fiskeridepartementet og Kunnskapsdepartementet. Helsenæringen mottar en betydelig andel av den støtten som gis.
Det må imidlertid skilles mellom tiltak for helseberedskap og tiltak for næringsutvikling. For at tiltak skal ha betydning for helseberedskapen må de også fungere i hverdagen, utenfor en krise. Aktører må være bærekraftige, lønnsomme og konkurransedyktige fra et næringspolitisk perspektiv for å kunne bidra i helseberedskapen. Utvikling og produksjon av legemidler forutsetter derfor at næringsaktørene finner det lønnsomt.
Regjeringen har over tid jobbet målrettet med forsyningssikkerhet for legemidler, herunder legemiddelmangel. Stortingsmeldingen om helseberedskap og Veikartet for helsenæringen implementeres nå. Ytterligere grep er tatt gjennom lov- og forskriftsendringer, og vi arbeider aktivt med våre nordiske og europeiske partnere for å styrke vår felles motstandskraft.