Skriftlig spørsmål fra Helge André Njåstad (FrP) til forsvarsministeren

Dokument nr. 15:976 (2024-2025)
Innlevert: 26.01.2025
Sendt: 27.01.2025
Besvart: 31.01.2025 av forsvarsminister Bjørn Arild Gram

Helge André Njåstad (FrP)

Spørsmål

Helge André Njåstad (FrP): Hvordan vil regjeringen legge til rette for at det kompetansemiljøet som i dag finnes rundt vedlikehold av fregatter blir involvert straks leverandør er valgt, for å sikre at kompetansen og erfaringen fra nevnte vedlikeholdsmiljø ivaretar moderne verftspraksis og sivil «best practice» knyttet til vedlikeholdsplanlegging og gjennomføring i et levetidsperspektiv for ny fregattstruktur?

Begrunnelse

Etter mange års forarbeid, så ble det i desember 2023 inngått en strategisk rammeavtale for vedlikehold av Nansenklasse fregatter mellom Forsvarets Materiell Administrasjon (FMA) og Kongsberg Naval Services (KNS). KNS har med seg CCB og Westcon som utførende verft.
Verftene har i tillegg underleverandører som inkluderer nær hele den maritime leverandør og serviceindustrien i Vestland fylke, hovedtyngden av disse er i Bergensregionen, nær
Haakonsvern. Dette dreier seg om i overkant av 70 selskaper.
Avtalens formål, sitat fra kontrakten:
Leverandøren skal levere tjenester og logistikk innen prosjekt og integrasjonsledelse, skips og våpentekniske fagdisipliner, ingeniørtjenester og verftsarbeid innenfor de fagområder som er opplistet.
Omfanget omfatter blant annet:
• Helhetlig integrasjonsansvar
• 5 års klassinger / periodisk vedlikehold (Hovedrutiner)
• Annet nødvendig vedlikehold og reparasjoner
• Modifikasjoner
• Anskaffelse av relevant materiell/utstyr som spesifisert i Avrop
• Levetidsforlengelse i Prosjekt 6096
• Konfigurasjonsforvaltning
• Hovedoverhaling

Leverandørens arbeid omfatter ansvar for både prosjektering, planlegging, og koordinering for alle leveranser. Leverandøren har også ansvaret for utførende aktiviteter og integrasjonsansvaret for omfanget, samt test og verifikasjon. Leverandøren skal under utførelsen av arbeid stille egne fasiliteter til disposisjon. Avtalen har en varighet med opsjoner på inntil 17 år eller til fartøyene er avhendet.

Bjørn Arild Gram (Sp)

Svar

Bjørn Arild Gram: Senterparti/Arbeiderparti-regjeringen har gjennom Forsvarsløftet lagt opp til en ambisiøs satsing på styrkingen av Norges maritime kapasiteter. Stortinget vedtok enstemmig planen som innebærer å anskaffe minimum fem nye havgående fregatter, med opsjon på ytterligere en fregatt. Fregattene skal utrustes med maritime helikoptre med anti-ubåt kapasitet. Fregattene skal anskaffes, driftes og vedlikeholdes i et strategisk samarbeid med en nær alliert som har sammenfallende strategiske interesser i våre nærområder. Ved å gå inn i en eksisterende produksjonslinje kan kostnader, risiko og anskaffelsestid reduseres.
Norge er en maritim nasjon med betydelig kompetanse på å designe, utruste og vedlikeholde marinefartøy, som regjeringen vil bygge opp under. Utvikling og bygging av komplekse fartøy som ubåter og fregatter er ressurskrevende og utfordrende. Det anses derfor som fortsatt nødvendig å bygge slike fartøy i samarbeid med allierte.
Beslutningen om hvilken nasjon vi skal inngå strategisk samarbeid med pågår. Regjeringen har valgt å gå videre med fire aktuelle strategiske partnere; Frankrike, Storbritannia, Tyskland og USA. Anskaffelsen har en stram tidslinje og regjeringen har som ambisjon å velge strategisk partner i år.
Det strategiske partnerskapet vil være fundamentet for anskaffelsen og må være innrettet for å sikre understøttelse, vedlikehold og videreutvikling av fregattene i deres levetid. Av hensyn til beredskap og forsyningssikkerhet er det viktig å ha nasjonal evne til å vedlikeholde og understøtte Sjøforsvarets fartøy. Dette vil vi arbeide for i realisering av hele flåteplanen. Hvilke deler av den maritime leverandør- og serviceindustrien som blir involvert som en del av industrisamarbeidet har sammenheng med hvilken nasjon som blir valgt som strategisk partner, og dermed hvilken leverandør som blir valgt i anskaffelsen av nye fregatter. Det er leverandøren av nye fregatter som forhandler frem samarbeidsavtaler med underleverandører av vedlikehold og understøttelse. Det er derfor for tidlig i prosessen til å si noe om det fremtidige kompetansemiljøet for vedlikehold av nye fregatter.